Jocuri de jucat în casă pentru copii: idei pentru sezonul rece

Jocuri de jucat în casă pentru copii: idei pentru sezonul rece

10 +0200, Monday Alina Diana

Sursa foto: MIKE HARRINGTON,GETTY IMAGES

În sezonul rece activitățile pe care le putem face în aer liber cu cei mici se împuținează. Deși este foarte sănătos să continuăm să ieșim la aer, timpul rece și ploile multe ne fac să petrecem, din păcate, mult timp în case. Iarna, când ninge, putem ieși cu săniuța sau la schi, putem merge la patinoar, putem face plimbări în natură, și astfel petrecem timp de calitate cu cei mici. Dar în zilele ploioase este mai greu să găsim activități plăcute afară.

Ce putem face în case ca să nu ne plictisim? Putem încerca o serie de jocuri pentru copii în casă, activități și jocuri distractive, în familie sau cu prietenii, petrecând împreună timp de calitate și alungând plictiseala. Distracția poate continua și în sezonul rece.

Iată câteva idei de jocuri de jucat în casă , pentru copii:

1. De-a v-ați ascunselea este jocul copilăriei noastre, a părinților sau bunicilor noștri. Este un joc vechi, ușor de jucat și foarte distractiv pentru copii. Se poate juca atât în exterior, cât și în interior. Nu ai nevoie de nimic, doar trebuie să-ți găsești o ascunzătoare bună, iar cel care trebuie să-i găsească pe ceilalți copii, va căuta prin cele mai ascunse colțișoare ale casei. Primul copil găsit, va fi cel care îi va căuta pe ceilalți tura viitoare.

2. Twister este un joc de jucat în casă cu prietenii . Acest joc presupune să întindeți pe podea o folie de plastic care are buline de diferite culori. Jocul are de asemenea o ruletă cu săgeată și suport. Învârtiți săgeata și vedeți ce vă indică să faceți. Așezați-vă cu mâinile sau picioarele pe cercurile de culoarea indicată de săgeată. Jocul clasic are acum și următoarele mutări: în aer, când va trebui să ridici mâna sau piciorul și arbitrul alege, când cel care învârte ruleta va alege următoarea mutare. Twister este un joc pentru doi sau mai mulți jucători și poate fi jucat de întreaga familie.

Sursa foto: graystudiopro1/freepik.com

3. Statuile muzicale este jocul preferat de cei mici, deoarece se joacă la diferite aniversări, la grădiniță sau la școală. Presupune multă muzică, mișcare și distracție. Se pornește muzica, iar cei mici încep să danseze. Când muzica este oprită, copiii trebuie să stea nemișcați până când aud din nou cântecul. Cel care se mișcă iese din joc. Se poate juca și varianta cu scăunelul. Când muzica se oprește, cei mici trebuie să se așeze pe un scaun. Întotdeauna în joc vor fi mai puține scaune cu unul, decât numărul copiilor. Cel care rămâne fără scăunel, iese afară din joc.

4. Teatru de păpuși este un joc pe care copilul îl poate realiza singur. El poate să-și confecționeze propriile păpuși, din hârtie, carton sau alte materiale. Păpușile de hârtie pot fi atașate de un bețisor de care să fie ținute atunci când ies de după un paravan de carton improvizat. Publicul poate fi chiar mama și tata. Nu necesită prezența obligatorie a altor copii.

5. Activity se află pe lista de jocuri de jucat cu prietenii în casă și este un joc de societate ce presupune de mimă, descriere verbală sau desen. Toate aceste elemente sunt folosite pentru a ajuta partenerul să ghicească un anumit cuvânt sau expresie. Jocul va fi foarte distractiv, deoarece fiecare participant își va evidenția personalitatea, creativitatea, imaginația sau talentul la desen. O clepsidră va monitoriza timpul pe care îl are fiecare jucător pentru a mima, vorbi sau scrie, atfle încât alții să ghicească. Dacă cuvântul sau expresia este ghicită, jucătorul va înainta cu atatea spații cu câte puncte indică cartonașul în dreptul cuvântului. Cel care ajunge primul la FINAL este câștigătorul.

6. Pictează după numere sunt tablouri care se pot realiza individual sau cu ajutor. Elementele pictate conțin numere care indică culoarea pe care trebuie să o folosești. La sfârșit vei obține un tablou real, foarte frumos și expresiv, fără a avea talent deosebit pentru pictură. Totuși copilul va învăța cum să combine culorile și își va dezvolta simțul estetic. Va învăța de asemenea răbdarea, perseverența și meticulozitatea.

7. Puzzle-urile sunt jocuri de interior care se pot desfășura, în funcție de complexitatea lor, pe durata mai multor zile. Deși necesită multă răbdare, puzzle-ul dezvoltă îndemânarea, iar, la final, rezultatul va fi extrem de satisfăcător și vei putea avea un adevărat tablou de pus pe perete. Poate fi un joc individual, dar se poate face și în familie, ceea ce este chiar indicat, la puzzle de 1000 de piese sau mai multe.

8. Remi este unul din jocurile de jucat în echipă, dar se poate juca și individual. Jocul conține 4 tăblițe, 8 suporturi pentru acestea și piesele de joc. Se poate juca cu 2, 3 sau 4 jucători. Sunt mai multe modalități de joc, cea mai simplă având ca scop unirea tuturor pieselor în suite sau formații de același număr, dar culori diferite. Va încheia jocul cu ultima piesă, cel care are pe tablă doar formații, dar cel puțin și o suită.

9. Jocuri de cărți sunt foarte practice, deoarece cărțile de joc pot fi transportate foarte ușor oriunde. Sunt multe jocuri de cărți distractive pentru copii, printre care: Șeptică, Kems, Popa Prostul, Macao, Trombon, Uno, Duo etc. Fiecare joc vine cu instrucțiuni, iar cu anumite seturi de cărți pot fi jucate mai multe tipuri de joc, astfel încât plictiseala nu se va putea instala.

10. Lego este jocul perfect atât pentru băieți, cât și pentru fete. Construirea cu piese lego dezvoltă imaginația, creativitatea, îndemânarea. Copilul se poate juca cu lego singur sau cu prietenii, poate construi după propria imaginație sau poate face după cataloagele din pachetele alese. Jocul Lego este pentru toate vârstele, pornind de la aproximativ un an, cu colecția DUPLO, și continuând cu colecții precum Classic, City, Friends, Creator, Star Wars și multe altele.

11. Cursele de mașini între mai mulți copii pot crea o atmosferă distractivă și competitivă. Copiii pot să-și creeze propriile trasee și să concureze cu cate o mașinuță fiecare. Mașinuțele se pot împinge pur și simplu înainte și câștigă mașina care înaintează cel mai mult sau se pot folosi și mașinuțe cu telecomandă care vor fi ghidate pe diverse trasee improvizate. Este un joc distractiv pentru copii.

12. Jocurile de rol ajută mult copiii în dezvoltarea lor cognitivă, motorie. Sunt jocuri imaginare prin care copilul ia un anumit rol, interacționând cu ceilalți, fiind creativ, improvizând și învățând din reacțiile și răspunsurile celor din jur. Prin încercarea diverselor scenarii și situații, copiii învață să facă diverse lucruri necesare, învață despre mediul înconjurător și despre sine. Se pot achiziționa diverse jucării care să ajute copiii în jocurile de rol, de exemplu:

  • Bucătării și accesorii unde cei mici se joacă de-a gătitul, spălatul și aranjatul vaselor etc.
  • Seturi de curățenie prin care copiii învață să facă curat, cu mătura, cu mopul sau aspiratorul. Astfel deprind hărnicia și îi vor ajuta pe părinți cu bucurie.
  • Ateliere de lucru unde se pot juca cu diferite unelte, să facă reparații, să folosească o cheie, o șurubelniță sau un ciocan.
  • Supermarket de unde cei mici pot cumpăra legume, fructe, păine, lapte, carne, ouă. Ei învață să folosească casa de marcat, să facă calcule ușoare cu bani, să dea rest etc.
  • Truse medicale cu care cei mici se joacă de-a doctorul. Ei vor sta mult mai cuminți când vor fi nevoiți să meargă la doctor, deoarece vor cunoaște instrumente medicale, precum stetoscop, termometru, sticluțe cu medicamente, seringi de jucărie.
  • Păpuși pentru jocul de-a grădinița. Acest joc de rol pregătește copilul pentru adaptarea la grădiniță. El învață să salute, să stea pe scăunel , participe la activități, să mănânce cu ceilalți copii, să doarmă și va ști de asemenea că la finalul programului, cineva va veni după el.

13. Cortul improvizat este colțișorul personal pe care copiii se vor bucura să îl aibă. Toți copiii își doresc un loc al lor, precum un cort, ferit de privirile părinților, în care se pot juca în voie. Se poate realiza din pături, care vor fi așezate peste câteva scaune sau peste o măsuță.

14. Nu lăsa balonul să cadă este un joc foarte simplu, care se poate juca încă de la vârste mici. Umfla un balon, aruncă-l în aer și nu-l lăsa să cadă jos. Cel care nu reușește să-l prindă iese din joc.

15. Vânătoarea de comori sau de ouă de ciocolată este un joc prin care cei mici se vor bucura de surprizele găsite. Ascunde mici comori în diferite colțuri ale casei și lasă-i pe cei mici să le descopere. Pot fi folosite diverse indicii care să-i ajute în găsirea surprizelor.

16. 1,2,3 la perete stop poate fi un joc distractiv în casă, dar se poate juca și afară, dacă vremea ne permite. Alege un perete și un copil care să stea la perete. Ceilalți copii se așează la o distanță cât mai mare posibil de acel perete. Copilul de la perete numără fără să privească în spate: 1,2,3 la perete stop, după care se întoarce. Toți copiii se vor opri la cuvântul stop, fiecare în poziția în care s-a nimerit. Cel de la perete îi poate trimite câțiva pași înapoi pe cei care îi observă că se mișcă. Câștigă primul copil care atinge peretele. Acela va fi și cel care va număra data viitoare.

Lista de idei de jocuri pentru copii în casă poate continua, sunt multe jocuri care pot fi adaptate și în interior, sau putem lăsa imaginația să ne ajute și să inventăm noi propriile jocuri. Nu uita să te inspiri din timp pentru sezonul rece și să alegi jocurile potrivite pentru tine și familia ta. Astfel iarna aceasta nu te vei plictisi, indiferent de vremea pe care o vom avea. De asemenea, prin joacă, vei petrece timp de calitate alături de familia ta sau prieteni și vei crea legături puternice cu cei dragi.

Sursa foto: Ilike/shutterstock.com

More articles