Anul acesta a fost unul dintre cei mai bogați ani în ceea ce privește recolta de ciuperci. În păduri, după ultimele ploi, este o abundență de ciuperci cum nu s-a mai văzut demult. Mare atenție însă, deoarece ciupercile, pe cât sunt de gustoase, pe atât pot fi de periculoase. Nu culegeți niciodată ciuperci singuri, dacă nu aveți cunoștințe puternice în acest domeniu. Iar persoanele de la care cumpărați, trebuie de asemenea să fie de încredere și cunoscători. Nu e de joacă cu ciupercile, fiind multe cazuri de intoxicații grave.
Unele dintre cele mai căutate ciuperci sunt hribii, aceștia având o savoare specială.
Fiind îndrăgostiți de gustul hribilor, în weekend ne-am aprovizionat cu două lăzi de hribi. Curățatul acestora a durat destul de mult, recunosc, dar am avut și ajutoare. Ce poti face apoi cu hribii?
- Am călit ciupercile feliate, în puțin ulei cu sare. Acestea își reduc mult volumul și pot fi depozitate în congelator, în pungi mai mici. Se pot folosi ulterior foarte ușor, deoarece nu mai necesită altă preparare. Se pun efectiv în mâncare la final.
- Am feliat ciupercile și le-am depozitat exact așa, în pungi, în congelator. Au volumul mult mai mare ca și cele călite, dar am zis să avem și în forma crudă câteva pungi.
- Am lăsat două castroane de ciuperci proaspete, curățate, pentru a face câteva rețete rapide cu ele.
Așadar, iată cum poți pregăti rapid, în doar câteva minute de muncă, 5 feluri de mâncare cu hribi:
- Ciuperci călite
Ingrediente:
- ulei
- o ceapă mică
- un bol de ciuperci feliate
- sare, piper
Preparare: Am călit puțină ceapă, am călit apoi câteva ciuperci feliate și spălate chiar înainte de folosire (sau le poți adăuga gata călite, dacă ai în congelator), am adăugat puțină sare și piper. Atenție la cele călite, din congelator, deoarece au deja sare. Le-am lasat pe foc până a scăzut apa lăsată și au prins puțină culoare.
- Omletă cu hribi
Ingrediente:
- 4 ouă
- o ceapă mică
- o cană de ciuperci feliate
- sare, piper
- câteva fire de pătrunjel
Preparare: Am călit puțină ceapă, am călit apoi câteva ciuperci feliate (sau le poți adăuga gata călite, dacă ai în congelator), am adăugat ouăle bătute și puțină sare și piper, iar la final puțin pătrunjel tocat.
- Supă de chimen cu hribi
Ingrediente:
- o ceapă
- un morcov
- un patrunjel mic rădăcină
- un sfert de ardei
- chimen
- 6 ouă
- o pungă de hribi călite
- sare, piper, boia
- o sana
- smântână (dacă dorim)
Preparare: Se călește ceapa, apoi chimenul, ardeiul tocat, morcovul și pătrunjelul date pe răzătoarea mare. Când sunt călite, se adaugă puțină boia si imediat luăm de pe foc și turnăm apă fierbinte peste. Punem puțină sare și piper, după gust, și lăsăm să fiarbă legumele cam 20-25 min. Adăugăm apoi hribii (pot fi pregătiți dinainte, căliți și puși în pungi în congelator), o sana și cele 6 ouă. Lăsăm să fiarbă și ouăle până devin tari. Luăm de pe foc supa și putem adăuga câteva linguri de smântână. Se servește cu crutoane sau pâine prăjită.
- Ciorbă de hribi
Ingrediente:
- o ceapă
- un morcov
- un patrunjel mic rădăcină
- un sfert de ardei
- un cartof mic
- o pungă de hribi călite
- sare, piper
- ardei murat
- usturoi
- un ou
- smântână
- o legătură de pătrunjel verde
Preparare: Se călește ceapa, apoi legumele tocate (ardeiul, morcovul, cartoful și pătrunjelul). Când sunt călite, se toarnă apă fierbinte peste legume. Punem puțină sare și piper, după gust, și lăsăm să fiarbă legumele cam 20-25 min. Adăugăm apoi hribii (pot fi pregătiți dinainte, căliți și puși în pungi în congelator), un ardei murat pentru gust, 2-3 căței de usturoi. Lăsăm încă puțin să fiarbă, apoi luăm de pe foc oala. Pregătim într-un bol un amestec din 2-3 linguri de smântână și un gălbenuș de ou. Turnăm și albușul în ciorbă, ca să formăm niște “zdrențe”. Apoi, dupa ce focul este oprit, adăugăm smântâna cu gălbenușul de ou și pătrunjel verde tocat, după gust.
- Tocăniță de hribi
Ingrediente:
- o ceapă
- o pungă de hribi
- sare, piper
- 2 linguri de făină
- lapte
- o legătură de pătrunjel verde
Preparare: Se călește puțină ceapă, se pun apoi ciupercile feliate și spălate chiar înainte de folosire (sau se pot adăuga gata călite, dacă avem în congelator), se adăugă puțină sare și piper. Atenție la cele călite, din congelator, deoarece au deja sare. Se pune un capac peste cratiță și se lasă puțin să fiarbă ciupercile în apa proprie. Într-un bol se pune puțin ulei, 2 linguri de făină și puțin lapte. Se amestecă până se omogenizează făina și laptele. Se toarnă apoi bolul peste ciuperci și se mai pune lapte, până când se formează sosul alb de consistența dorită. La final, se adăugă pătrunjel verde după gust.
Acestea sunt doar câteva rețete care se pot face foarte rapid, însă există și multe altele, mai complexe, cum ar fi de exemplu, plăcintele de casă cu hribi. Eu însă, în lipsă de timp, am ales să gătesc într-un mod cât mai ușor și rapid.
În speranța că veți găsi și voi inspirație pentru sezonul de toamnă, vă doresc “Poftă bună la hribi!”