Cele mai potrivite cadouri pentru un copil de 1 an: idei pentru părinți

Cele mai potrivite cadouri pentru un copil de 1 an: idei pentru părinți

Dec 22, 2022 Alina Diana

Sursa foto: Getty Images

Prima aniversare a micuțului este cea mai așteptată, deoarece rolul de părinte este unul foarte important, iar acum părinții au ocazia să sărbătorească prima zi de naștere a copilului lor. În România, prima aniversare coincide de obicei și cu tăierea moțului. Unele familii cu buget mai mare, organizează petreceri tematice destul de costisitoare, care seamănă cu un botez, cu tort supraetajat, meniu sofisticat la restaurant, muzică și dans, ursitoare etc. Alții sărbătoresc cu familia și prietenii, organizând petreceri mai puțin sofisticate. Chiar dacă copilul nu înțelege mare lucru, se bucură de atmosfera de petrecere, de cei dragi și de cadouri.

Cum să alegi cadoul potrivit însă? Iată câteva criterii de care să ții cont:

  1. Vârsta și dezvoltarea copilului. Unii copii se dezvoltă foarte repede, încep să umble sau să vorbească la vârste foarte fragede. De aceea trebuie ținut cont de acest aspect atunci când alegem jucăria, pentru a fi potrivită copilului și pentru a-i capta interesul.
  2. Bugetul. În funcție de bugetul de care se dispune, se poate alege o jucărie mai scumpă și sofisticată, sau una mai ieftină, dar interesantă și de impact.
  3. Materialul din care este confecționat. Unii oameni sunt foarte atenți la calitate și au anumite pretenții legate de acest aspect. Un cadou dintr-un material de calitate, ecologic, care oferă siguranță copilului, va fi un cadou apreciat.
  4. Locul de care dispune familia ce va folosi cadoul. Ar fi indicat să se țină cont de acest aspect, deoarece o căsuță sau un spațiu de joacă mare ar fi mai potrivite pentru cei care dispun de o curte, decât pentru cei care locuiesc într-un apartament micuț.
  5. Utilitatea cadoului. Sunt cadouri extrem de utile, precum și cadouri care trezesc puțin interes copilului și de care se vor plictisi repede. De exemplu, dacă familia urmează să călătorească, un cadou util ar fi o valiză haioasă pentru cel mic.

Care ar fi însă cele mai potrivite cadouri pentru un copil de 1 an?

Presupunând că părinții, bunicii sau nași au un buget mai mare pentru cadourile sărbătoritului, iată câteva idei pentru aniversarea de 1 an:

  1. Tricicleta este un cadou de care copilul se va bucura. Sunt multe modele de triciclete, mai simple sau transformabile, cu maner, cu șezut reversibil, pliabile etc. Prețul acestora începe de la aproximativ 200 lei, dar poate ajunge, pentru o tricicletă sofisticată, chiar și la 1000 de lei, acestea având multiple întrebuințări. Un exemplu de tricicleta accesibilă este Toyz Fox 2 în 1, care poate fi folosită și ca bicicletă fără pedale sau ca o tricicletă clasică, cu cele trei roți și pedale.
tricicleta toyz fox 2 in 1
  1. Măsuța de activități este un cadou potrivit pentru copii de un an, deoarece oferă mai multe activități interactive pentru cel mic. Poate avea pian sau alte instrumente muzicale, zornăitoare, lumini și sunete, cărți interactive etc. Mută măsuța în zona în care ai treabă, iar cel mic va sta cuminte și se va juca lângă tine.
masuta de activitati bebe
  1. Trenulețul electric este un cadou ideal pentru Crăciun, deoarece se poate instala în jurul bradului, iar cel mic va fi fascinat de trenulețul cu vagoane care se învârte într-un circuit. Poate avea lumini, muzică, poduri și tunele.
  2. Piscina cu bile este de asemenea potrivită pentru un bebe de 1 an deoarece el se poate așeza între bile și să se joace cu ele. Se poate pune atât în curte, cât și în casă, deoarece nu ocupă foarte mult spațiu.
  3. Mașinuțele electrice sunt dorite atât de băieți cât și de fetițe. Aceștia vor fi fascinați de volan și dornici să învețe să conducă o mașină. La vârste mici părinții vor ghida copiii, iar apoi ei vor învăța singuri să vireze, să frâneze și să se deplaseze cu mașinuța.
  4. Toboganul asigură distracția celui mic zi de zi, fie că se află în curte sau în casă. La vârsta de 1 an este recomandat un tobogan mic, cu scară nu foarte înaltă, pentru a putea să-l folosească singur, fără ajutor. Astfel cel mic își exersează abilitățile motrice.
tobogan mic copii
  1. Căsuța pentru copii este un cadou pe care cei mici și-l doresc, deoarece simt că au locul lor unde se pot retrage și juca. Astfel se dezvoltă imaginația copilului și va asigura părintelui ore întregi de joc creativ pentru cel mic.
  2. Săniuța este și ea un cadou extrem de util în perioada de iarnă, deoarece cei mici adoră zăpada și astfel vor putea petrece timp de calitate cu părinții în aer liber. Există săniuțe speciale pentru copii de vârste mici, care au și saci de iarnă în care copilul poate sta la căldură, mâner de împins sau tras, pentru părinte.
  3. Centru de joacă gonflabil este un cadou valoros, dar recomandat pentru cei care stau la casă cu grădină, deoarece este destul de voluminos. Însă asigură distracție pentru mai mulți copii și este foarte potrivit pentru organizarea petrecerilor aniversare acasă.
  4. Cortul pentru copii, la fel ca și căsuța, asigură un spațiu intim pentru cel mic, unde își poate duce jucării, să se ascundă cu prietenii, etc. Corturile de joacă pot avea diverse forme, castel, mașinuță, supermarket, cort indian etc., dezvoltând imaginația copilului și contribuind la jocurile de rol pe care cei mici le pot întreprinde, singuri, sau cu alți copii.
  5. Valiza Trunki face parte din categoria de lucruri utile pentru copii de 1 an. Este o valiză specială, cu un design atractiv și care poate fi călărită de copil. Părintele îl poate trage în aeroport, iar astfel cel mic va sta liniștit pe valiză. Pot avea diferite forme: pisicuță, bondar, tigru, buburuză etc., trezind fascinația celui mic și ajutând părintele să aibă o călătorie cât mai ușoară.
valiza trunki
  1. Căsuța pentru păpuși este un cadou pentru fetite de 1 an foarte potrivit. Deși de obicei se recomandă pentru vârste mai mari, dacă nu conține piese mici și periculoase și dacă părintele supraveghează îndeaproape copilul, o căsuță de păpuși poate ajuta în deprinderea multor abilități, cum ar fi îndemânarea, răbdarea, dezvoltarea imaginației, jocurile de rol etc.

Dacă participăm la prima aniversare a copilului, în calitate de invitat, rudă, sau prieten, iată câteva idei de cadouri pentru copii de 1 an :

  1. Jucăriile muzicale , cum ar fi pianul, chitara, tobele, orga, un laptop sau o carte muzicală pot captiva un copil de 1 an, prin sunete și muzică, lumini și culoare.
  2. Jucăriile educative ajută în primii ani de viață foarte mult la dezvoltarea copilului. Sunt acele jucării care îi învață pe cei mici diverse abilități.
  3. Jucăriile interactive sunt acele jucării cu care copilul poate interacționa. Acestea realizează o acțiune la comandă sau pot îndemna la realizarea unor acțiuni din partea copilului. Pot avea sunete, lumini, dansează, cântă sau vorbesc.
  4. Plușurile sunt jucării potrivite pentru vârsta de 1 an, dar atenție să fie din materiale de calitate și să nu se desprindă păr sau scame din ele. Cei mici se joacă mult cu plușuri moi și pufoase, pot avea chiar și o jucărie preferată cu care să doarmă.
  5. Păpușile vor rămâne întotdeauna un cadou perfect pentru fetițe, încă de la cele mai mici vârste. Păpușile ajută la crearea jocurilor de rol, la sporirea imaginației și pot fi de asemenea niște jucării educaționale care ajută mult în dezvoltarea copilului. Păpușile pot fi confecționate acasă sau cumpărate. În ziua de azi există o gamă largă de păpuși pe piață, cum ar fi păpușile Barbie, păpușile bebe și chiar păpuși interactive, care cântă, vorbesc, spun povești etc.
  6. Mașinuțele cu telecomandă sunt ideale ca și cadou pentru bebe de 1 an, băiat. La vârste mici ei vor urmări mașina, dar apoi vor învăța să se joace singuri cu telecomanda. Astfel vor căpăta noțiuni de orientare stânga-dreapta, față-spate și vor înțelege mecanismul de funcționare al unei telecomenzi, precum și faptul că pot ghida singuri direcția mașinuței. Există mașinuțe cu telecomandă concepute special pentru vârste mici, cu un singur buton, fiind ușor de manevrat.
  7. Seturile de construcții , cum ar fi Lego Duplo sau alte seturi cu piese mari, vor ajuta copilul să capete îndemânare, dexteritate, răbdare. Nu achiziționați seturi de construcție cu piese mici și greu de manevrat, deoarece copilul de 1 an nu se va putea juca cu acestea și pot fi chiar periculoase pentru el.
  8. Jucăriile din lemn sunt un cadou frumos și ecologic, lemnul fiind un material preferabil plasticului. Există jucării de lemn pentru vârsta de un an cu potrivire de forme, jucării de tras sau de împins, instrumente muzicale de lemn etc.
  9. Hinta sau leagănul se află de asemenea pe lista de dorințe a celor mici. Dacă ai posibilitatea să montezi o hintă în propria locuință sau în curte, cu siguranță cel mic va fi foarte fericit și va petrece mult timp legănându-se. Atenție la hinta aleasă, astfel încât cel mic să se afle în siguranță.
  10. Cărțile pentru copii sunt un cadou reușit, deoarece copii adoră să răsfoiască cărticele sau să li se citească povești. Cărțile sporesc inteligența emoțională a copilului și îl vor face să iubească cititul.
  11. Covorașul de joacă poate fi un cadou drăguț, deoarece cel mic se poate așeza pe el și să se joace cu jucăriile. Pot avea diverse modele, astfel încât să stimuleze joaca și imaginația copilului.
  12. Fotoliul din burete este un cadou practic, atât pentru copil, cât și pentru părinte. Acesta se poate uita la TV din propriul fotoliu sau se poate odihni. Există modele drăguțe și colorate, care sunt pe placul celor mici, cu diverse personaje din cărți sau desene animate.

Se pot oferi, de asemenea, cadouri personalizate pentru copii de 1 an, cum ar fi: bijuterii personalizate (lănțișoare sau brățări cu numele copilului), kituri de amprentă, lenjerie de pat sau păturică personalizată, rame foto cu numele copilului, cutii de bijuterii personalizate etc. Idei de cadouri pentru finuță ar putea fi și o pereche de cercei de aur, o rochiță frumoasă, pantofiori, sau pentru finuți, un costum șic. Un cadou interesant ar fi și un tablou cu portretul copilului în creion. Toate aceste cadouri prezentate la final, nu vor fi probabil apreciate de copilul de 1 an, însă sunt cadouri cu valoare sentimentală, iar peste ani de zile cu siguranță vor reprezenta amintiri dragi.

În cele ce urmează vă vom prezenta concret câteva idei de cadouri pentru fetițe și băieți de un an:

Pentru fetițe de 1 an:

https://www.bestkids.ro/p-49550-catelusa-vorbitoare-sis.aspx

https://www.bestkids.ro/p-64850-jucarie-interactiva-de-plus-minnie-mouse-primii-pasi.aspx

https://www.bestkids.ro/p-57385-papusa-bebelus-nenuco-in-pijama-roz-cu-3-functii.aspx

https://www.bestkids.ro/p-64036-cort-de-joaca-castel-disney-frozen.aspx

https://www.bestkids.ro/p-68008-xilofon-bino-lion-din-lemn.aspx

https://www.bestkids.ro/p-66939-jucarie-zopa-turnul-inelelor-pink.aspx

https://www.bestkids.ro/p-56916-puzzle-copacul-cu-animalute.aspx

https://www.bestkids.ro/p-63663-casuta-de-joaca-dohany-my-first-playhouse-pink-98-x-90-x-106-cm.aspx

https://www.bestkids.ro/p-63414-saltea-gonflabila-fantasy-unicron.aspx

https://www.bestkids.ro/p-63635-valiza-cassie-pisicuta.aspx

https://www.bestkids.ro/p-55383-carte-senzoriala-girafa-sophie-30-cm.aspx

https://www.bestkids.ro/p-71483-papusa-imc-cry-babies-dressy-coney-cu-par-roz-si-urechi-de-iepuras.aspx

Pentru băieți de 1 an:

https://www.bestkids.ro/p-62190-jucarie-de-sortat-si-stivuit-din-lemn-stacking-toy.aspx

https://www.bestkids.ro/p-47571-puzzle-din-lemn-bino-potriveste-masinutele-10-piese.aspx

https://www.bestkids.ro/p-46245-jucarie-de-dexteritate-hexagon-motric.aspx

https://www.bestkids.ro/p-62226-jucarie-carucior-activity-walker-cu-35-cuburi.aspx

https://www.bestkids.ro/p-30071-jucarie-pentru-percutie.aspx

https://www.bestkids.ro/p-65889-jucarie-interactiva-volan-cu-activitati-pentru-bebelusi.aspx

https://www.bestkids.ro/p-71551-jucarie-interactiva-tren-cu-animalute-de-la-ferma-baby-clementoni.aspx

https://www.bestkids.ro/p-49425-catelusul-vorbitor-smart-stages-mattel.aspx

https://www.bestkids.ro/p-69068-masinuta-electrica-cu-telecomanda-r_sport-cabrio-m4-bbh_958-negru.aspx

https://www.bestkids.ro/p-53393-loc-de-joaca-bino-cu-50-de-bile.aspx

https://www.bestkids.ro/p-67451-covoras-de-joaca-si-accesorii-calatorie-cu-trenuletul-melissa-doug.aspx

More articles