Cu toții știm că în data de 1 Martie băieții oferă mărțișoare fetelor ca simbol al venirii primăverii, iar fetele poartă în piept cu mândrie cel mai frumos mărțișor primit, pe toată durata lunii martie. Chiar dacă nu se cunoasc exact originile mărțișorului, se presupune că sărbătoarea a apărut în perioada Imperiului Otoman, când prima zi a primăverii era considerat Anul Nou.
Totuși există o legendă legată de simbolistica mărțișorului și a șnurului roșu cu alb.
În prezent, mărțișorul este purtat pe toată durata lunii martie, iar la finalul acesteia firul alb cu roșu se leagă de creanga unui pom fructifer înflorit, pentru a aduce belșug în casele oamenilor. Iar dacă cel/cea care prinde mărțișorul în pom își pune o dorință, aceasta se va îndeplini numaidecât.
Tot pe 1 Martie legendele spun că a existat o bătrânică rea și capricioasă numită Baba Dochia. Care, crezând că a venit primăvara, a plecat pe munte cu oile sale, dar fiind prevăzătoare și-a luat pe ea nouă cojoace. Pe drum însă, vremea era frumoasă, perfectă de primăvară, iar Baba Dochia a lepădat în fiecare zi câte un cojoc de pe ea. În a noua zi însă, ajunsă în vârful muntelui, s-a lăsat un ger năpraznic care a transformat-o în stană de piatră.
Aceste nouă zile cât durează călătoria Dochiei, în tradiția populară sunt cunoscute ca Zilele Babei. În această perioadă vremea este schimbătoare, razele soarelui pot fi oricând înlocuite de ploaie și lapoviță, câteodată chiar viscol sau ger.
Așa a apărut obiceiul de a alege o zi, între 1 și 9 martie, despre care se spune că e ”Baba mea”, și așa cum va fi vremea în ziua respectivă, așa va fi norocul omului tot anul care urmează. Vremea bună înseamnă fericire și belșug, așa că sperăm ca ziua pe care ați ales-o să fie frumoasă și călduroasă, iar anul vostru să fie îmbelșugat și plin de momente memorabile.