Cine este Moș Nicolae?

Cine este Moș Nicolae?

Dec 03, 2015 Florina

Odată cu venirea iernii, ne amintim cu drag de Moș Nicolae, cel care ne aduce în fiecare an jucării, dulciuri sau nuielușe. Se spune că în noaptea dintre 5 și 6 decembrie copiii din întreaga lume își pregătesc ghetuțele, le lustruiesc și le așează frumos la ușa casei, pentru a primi cadouri de la Moș Nicolae, cel care aduce cu el iarna și zăpada. Dar cine este Moș Nicolae?

Se spune că Sfântul Nicolae, sărbătorit de creștini pe data de 6 decembrie, este ocrotitorul copiilor, al călătorilor și al comercianților. S-a născut în cetatea Patara din ținutul Lichiei, din Asia și încă de mic era cunoscut pentru generozitatea sa. Ulterior, și-a împărțit toată averea săracilor și a întemeiat o mănăstire, continuându-și călătoria către Ierusalim. Legenda spune că Sfântul Nicolae a ajutat odată 3 fete sărmane să se căsătorească. Provenite dintr-o familie săracă, tatăl lor își dorea să le căsătorească cu tineri înstăriți pentru că nu își mai permitea să treacă peste iarnă. Din păcate însă, fetele nu se puteau mărita fără zestre. Pe când celei mai mari dintre fete îi veni vremea de măritiș, Sfântul Nicolae știind de nevoia lor, le-a lăsat un săculeț cu galbeni în fața ușii. Uimirea și fericirea de pe fețele fetelor a fost nespus de mare când s-au trezit dimineața și au găsit săculețul. Același lucru s-a întâmplat și cu fata cea mijlocie. Când fata cea mică crescuse și ea, tatăl ei a decis să pândeasca la geamul casei să vadă cine este persoana care le oferă galbenii, cine este atât de generos cu ei. În acea noapte s-a întâlnit cu Sfântul Nicolae. I-a mulțumit printre lacrimi, neștiind cum va putea să îl recompenseze vreodată pentru fapta ce a făcut-o. De atunci, tatăl fetelor a spus cu fiecare ocazie oamenilor din jurul lui despre cele întâmplate, iar cei ce primeau cadouri pe neașteptate îi mulțumeau Sfântului Nicolae. Așa și-a primit numele de Moș Nicolae, cel care aduce daruri celor dragi nouă și copiilor din întreaga lume.

Începând de atunci, Moș Nicolae este așteptat în fiecare an de copii, și nu numai. Cu toții ne pregătim de seara ghetuțele, le curățăm și le lustruim și le așeazăm frumos la ușa casei. Dar pentru că Moșul este bătrân și sunt mulți copii în întreaga lume, are nevoie de ajutorul părinților pentru a găsi cadourile potrivire. Tocmai de aceea, noi vrem să vă dăm o mână de ajutor. În funcție de cât de cuminți, sau năzdrăvani, au fost copiii, în catalogul de sărbători, dar și pe site, puteți găsi o gamă variată de cadouri, fie că încap în ghetuțe, sau nu.

More articles