Mersul pe bicicleta nu se uita niciodata
Aceasta e poate cea mai cunoscuta replica pe care o stim noi si parintii nostri si probabil toate generatiile de la cei care au inventat bicicleta pana astazi. E suficient sa inveti o data cum sa mergi pe bicicleta si cu siguranta nu vei uita niciodata cum se face. De ce sa ii invatam pe copii inca de mici cum se merge pe bicicleta? Pentru ca atunci cand suntem mici suntem curajosi, nu ne e frica de o cazatura si ne place spiritul de aventura. Invatati un copil sa se dea cu bicicleta si ii deschideti portile spre o viata plina de plimbari in aer liber, distractie si aventuri pe doua roti.
Mersul pe bicicleta este una din activitatile favorite ale copilariei. Dar, procesul de invatare poate fi infricosator si poate chiar traumatic pentru unii copii. Din fericire, lucrurile nu trebuie sa se intample chiar asa. Invatatul mersului pe bicicleta poate fi usor si distractiv. Poti incepe prin a initia copilul pe o bicicleta fara pedale (de asemenea cunoscuta si sub numele de bicicleta de echilibru, bicicleta pentru incepatori sau bicicleta de alergare). Aceste biciclete, care vin intr-o mare varietate de forme, culori si dimensiuni nu au pedale, pinioane sau lanturi si sunt propulsate de copilul dumneavoastra din mers, alergat, si mai apoi alunecand pe cont propriu, fara ajutorul picioarelor.
O bicicleta de echilibru pentru copii dumneavoastra ii va ajuta sa isi dezvolte imediat toate abilitatile de care va avea nevoie in mersul pe bicicleta normala. Majoritatea copiilor care se dau la inceput pe o bicicleta de incepatori ajung sa fie capabili sa se dea cu biciclete cu pedale, fara roti ajutatoare, inca de la vârsta de 4 ani, uneori, chiar mai devreme. In cateva luni, un copil de 2 ani poate ajunge sa stapaneasca abilitatile de echilibru, de directie, de coordonare. In timp ce copiii se bucura de noua lor de independenta, parintii se bucura de confortul unei biciclete usoare si care nu necesita efort la transportat prin parc sau in alte locuri, cantarind mai putin de jumatate din greutatea unei triciclete si o treime din cea a unei biciclete cu roti ajutatoare.
Bicicleta traditionala poate ingreuna procesul de invatare prin faptul ca provoaca copiii sa pedaleze inainte ca acestia sa invete sa-si pastreze echilibrul. Varianta care poate fi dificila atat pentru copii cat si pentru parinti. Eu imi amintesc chiar si acum momentele cand am invatat sa merg pe bicicleta. Aveam o bicicleta tare draguta, rosie, cu burete pe ghidon. Dar mi-l amintesc si pe tatal meu care alerga de zor le langa mine si ma tinea de scaun pentru a imi oferi siguranta si un pic de suport, sa nu cad. Oricat de mult sustinem sportul si miscarea, atat pentru parinti cat si pentru copii, alergatul dupa bicicleta e costisitoare ca timp. Exista insa doua variante usoare si ne ajuta sa oferim posibilitatea copiilor nostri sa invete cum sa isi tina echilibrul pe bicicleta – fie prin metoda bicicleta fara pedale , fie in varianta bicicleta cu roti ajutatoare .
Cand si cum folosim rotile ajutatoare?
Bicicletele pentru copii cu varste peste 2 ani vin in general dotate deja cu roti ajutatoare. Acest lucru, si pentru ca deja copiii sunt capabili sa isi tina echilibrul si au nevoie de mai multa siguranta si suport in deplasarea pe bicicleta. In situatia in care copilul nu a fost obisnuit cu o bicicleta fara pedale sau macar cu o tricicleta, trecerea la bicicleta s-ar putea sa fie dificila pentru el. Aici vin rotile ajutatoare…. in ajutor.
Scopul rotilor ajutatoare este de a oferi siguranta copiilor in invatarea mersului pe bicicleta, de a face trecerea mai usoara si de a le dezvolta echilibrul. Dar trebuie folosite corect. Nu de multe ori, trecand prin parcuri am vazut copii cu asemenea biciclete, dar care insa nu foloseau corect aceste mici accesorii.
Roțile ajutatoare se folosesc in 3 pasi:
- pasul 1: Pentru inceput, rotile se monteaza la acelasi nivel cu roata centrala pentru a se obisnui cel mic cu ele. Acest pas insa ar trebui sa dureze foarte putin, cateva ture cu bicicleta ar trebui sa fie suficiente pentru a putea trece la pasul urmator
- pasul 2: Rotile se regleaza astfel incat doar una din cele 2 roti sa atinga solul in momentul deplasarii, niciodata amandoua. Scopul este ca cel mic sa incerce sa isi descopere echilibrul pe bicicleta fara a mai avea nevoie de rotile ajutatoare, iar rolul lor devine unul de suport atunci cand bicicleta are tendinta de a se lasa intr-o parte. Sunetul acestora in momentul frecarii cu solul este un semn de invatare. In momentul in care micul biciclist nu mai are nevoie de roti, sunetul acestora ar trebui sa nu se mai auda si bicicleta ar trebui sa se miste elegant si frumos in zare
- pasul 3: Rotile se ridica de la sol ramanand pentru o perioada doar de design pentru moralul si siguranta copiilor, pentru a se obisnui cu idea ca nu mai au nevoie de ele
Dupa o vreme insa, bicicletele cu Frozen sau alte personaje celebre nu mai sunt cele mai potrivite, nici chiar pentru cei mai mari fani.
Biciclete pentru copii
In ajutorul tuturor copiilor si parintilor exista si varianta de biciclete .. normale, pentru copii mai mari.
Cu inaltimea de minim 150 de cm, rulmenti cu bile din otel, cadru de metal si schimbator de viteza in 6 trepte, cauciucuri gonflabile si frana pe ambele roti. Acestea sunt destinate copiilor care deja au invatat tainele mersului pe bicicleta.
Pentru toate tipurile de biciclete, indiferent de varsta si preferinte, recomandam casca de bicicleta si becurile pe fata si pe spate, ca accesorii necesare. Pentru orice alt tip de accesoriu, pentru motivare si mai multa distractie recomandam accesoriile de biciclete – casti, claxon sau sticle de apa cu eroii preferati, cu printese Disney sau personaje din desene animate.
Parintii si copiii deopotriva au diferite stiluri si preferinte . De aici si motivul pentru care veți gasi biciclete din metal sau lemn, biciclete cu frane, suporturi pentru picioare cu o varietate larga de culori si accesorii. Care este cea mai perfecta va depinde de varsta si capacitatile copilului si de stilul vostru de viata!