Îmi amintesc cu drag când mă jucam în fața blocului cu copiii din cartier. Văd copii care astăzi petrec tot mai mult timp în fața calculatorului, a telefonului și a tabletei și mă întreb dacă ei se mai joacă afară. Poate de aceea atunci când mă plimb prin parc sau ajung pe lângă terenurile de sport din oraș, mă bucur să văd că sunt pline de copii de toate vârstele. Mai țineți minte când ne jucam până târziu în noapte ascunsea? Ne jucam în tot cartierul și găseam cele mai interesante ascunzători. La școală săream elastic cu orele. În pauze aveam competiții adevărate și trebuia să ne antrenăm pentru asta. Era modul în care noi socializam. Fără poze pe facebook, filmulețe sau gif-uri. Tot din jocurile copilăriei făceau parte și 1,2,3 la perete stai sau frunză. Jocuri de echipă, strategice, în care copiii mai mari erau întotdeauna câștigători.
Chiar dacă jocurile s-au schimbat odată cu generațiile, mă bucură să văd că încă sunt copii pe terenurile de basket din oraș, că unii mai bat mingea în fața blocului, că parcul e plin de bicicliști și copii pe trotinete și triciclete. Vă felicit părinți, pentru că reușiți să ieșiți chiar și în timpul săptămânii cu copii afară. Îmi dau seama că nu e simplu.
Într-o notă mai puțin serioasă, mă bucură să văd că jocurile de societate sunt tot mai apreciate de copii, fie că vorbim de Activity, Twister sau Saboteur. Acestea, și multe altele sunt jocuri care dezvoltă copiilor latura socială, îi învață ce înseamnă competiția, cum să își facă o strategie și cum să piardă fără să se supere.
Activity e un joc pe echipe. Învățăm să desenăm, să mimăm și să căutăm explicația potrivită pentru diferite cuvinte care fac parte din vocabularul nostru deja, sau poate că acum le citim pentru prima dată. E potrivit pentru orice vârstă și din experiență spun, distracția e garantată.
Ultima modă printre copii e acum Kendama . Sigur ați văzut peste tot prin oraș copii cu o jucărie din lemn în mână care fac tot felul de mișcări interesante. Defapt nu e chiar așa ușor pe cât pare. E un joc de îndemânare, care îți dezvoltă capacitatea de coordonare și cu mult exercițiu poți ajunge să realizezi mișcări, am putea spune chiar dificile. L-am testat și noi la birou și ne-a luat aproape o săptămână să ne obișnuim cu prima mișcare, una din cele ușoare.
Twister și Saboteur fac parte tot din categoria jocurilor preferate de copii, și de mine. Saboteur e un joc cu pitici, pentru pitici, unde echipele trebuie să își construiască traseul către aur. Pare destul de ușor la prima vedere, însă când intervin piticii răi și încurcă traseul sau te trezești în jur cu geologi care fug doar după pietre prețioase, jocul devine mai complicat. Te îndeamnă să creezi o strategie și să lucrezi cât mai mult în echipă. Pe de altă parte, Twister e un joc mai fizic, unde atâta timp cât nu cazi, ești învingător. E un joc pentru întreaga familie și reușește fără probleme să facă orice seară mai amuzantă.
Indiferent de cum alegeți să vă petreceți timpul în familie sau jocurile pe care copii aleg să le joace, e important nu doar să învețe ceva din ele, ci și să își amintească cu drag de această perioadă când vor crește mari.