Unde punem bebelușul în timpul zilei?

Unde punem bebelușul în timpul zilei?

4 +0300, Monday Alina Diana

Mirosul nou-născutului și pielea lui fină te vor face să nu mai vrei să te dezlipești de micuțul tău. Însă atunci când mama rămâne singură acasă cu bebe, cu siguranță va veni și momentul în care va avea ceva de făcut. Ce facem atunci cu bebe? Unde îl punem? Cum ne vom descurca singure cu el?

Iată câteva idei de accesorii care te vor ajuta cu siguranță pe parcursul zilei.

1. Sisteme de purtare ergonomice

Orice sistem de purtare ergonomic ne va ajuta enorm pe parcursul zilei. Putem ieși la plimbare, la cumpărături, chiar și mâncare putem face cu un bebeluș purtat. Dacă mămica este foarte activa și își dorește sa facă un sport, există acum cursuri de dans pentru mămici cu bebeluși purtați. Fiecare mămică ar trebui să încerce ce anume i se potrivește cel mai bine. La nou-născuți urmărim ca sistemul de purtare ales sa susțină capul copilului, spatele, șoldurile și picioarele. Poziția anatomică a bebelușului este cea din burtica mamei, cu picioarele mai sus decât fundul. Slingul și wrapul ar putea fi variante bune pentru alegerea mămicii. După câteva luni se pot folosi marsupiile ergonomice. Pe piață există multiple variante, unele dintre cele mai căutate branduri fiind Isara , Manduca , sau Ergobaby .

2. Pătuțuri și țarcuri

Un pătuț este întotdeauna un loc sigur unde se pune bebelușul. Putem alege și un pătuț mic pe roți, pe care să îl punem în bucătărie sau să îl mutăm unde avem nevoie în casă. Din momentul în care bebe se ridică în șezut este nevoie de un loc mai sigur pentru copil, deoarece din pătuțuri poate să cadă. O varianta bună ar fi un țarc , unde îi putem pune și câteva jucării, iar copilașul va avea și o preocupare pentru câteva minute. Când se plictisește, schimbăm jucăriile cu unele noi.

3. Căruciorul

Căruciorul este un accesoriu care se poate folosi și la plimbare dar și în casă. Dacă avem un cărucior cu landou sau scoică, acestea se pot detașa de cadru și pot fi folosite și în interior, fără să aducem mizeria de afară în casă. Atenție însă, așezați-le într-un loc sigur și nu la înălțime mare. De asemenea fixați bebelușul în centurile de siguranță. Din păcate au fost multe accidente cu scoici răsturnate cu copilașul în ele, deoarece părintele a așezat scoica undeva sus.

4. Leagăne și balansoare

Mulți bebeluși reușesc sa adoarmă doar dacă sunt legănați. Pentru că brațele părinților obosesc la un moment dat de la atâta legănat, ar fi util să avem la dispoziție acest accesoriu care a devenit de-a lungul timpului mai mult decât un moft, reușind să ne facă viața mult mai ușoară.

Leagănul sau balansoarul poate fi folosit încă din primele zile de viață ale micuțului. Pe piață există o varietate mare de modele de leagăne, unele cu conexiune la o priză, altele care funcționează cu baterii. Unele dintre acestea efectuează mișcări ample de legănare, atât față-spate cât și stânga-dreapta. Altele doar vibrează. Pot fi folosite atât în casă cât și afară, dacă timpul este plăcut. Multe modele de balansoare au deasupra și jucării stimulative pentru copii sau muzică liniștitoare. Nu uitați să fixați centurile de siguranță de fiecare dată.

5. Salteluțe pentru activități

După câteva luni de viață, bebe începe sa caute în mediul înconjurător diverși stimuli. El devine atras de jucării colorate, cu sunete și lumini, cu diferite texturi. Salteluțele interactive pot fi foarte utile pentru bebeluși. Ne putem juca împreună cu bebe, experimentând activități multi-senzoriale și învățându-l să se coordoneze, sa întindă mâna și să prindă, dezvoltându-și astfel abilitățile motorii. De asemenea îl putem lăsa să descopere singur accesoriile, stârnindu-i curiozitatea și dorința de exploatare. Jucăriile cu lumini și sunete ne pot asigura 20 de minute de distracție garantată pentru bebe și timp pentru noi, părinții. Atenție însă, nu lăsați copilul singur pe salteluță, într-o alta cameră sau nesupravegheat.

6. Premergătorul

Controversatul premergător poate fi considerat util de unii părinți și dăunător de către alții. Părerile fiind atât de împărțite, nu ne-am avânta prea mult cu acest accesoriu în recomandări. Însă ca și o părere personală, nu cred ca ar putea păți ceva bebe dacă este folosit la vârsta potrivită, sub supraveghere și nu mai mult de 10 minute într-o repriză. De preferat ar fi ca fiecare părinte să ceară mai multe detalii medicului care evaluează și cunoaște dezvoltarea fiecărui copil în parte. Sunt într-adevăr copii cu probleme și situații în care ar fi de preferat să fie evitat. Însă nu copil sănătos nu ar trebui să aibă vreo problemă la o utilizare adecvată. Nu puneți copilul în premergător decât după ce acesta se poate ridica și susține singur de gratiile pătuțului sau țarcului, de obicei după vârsta de 6 luni. Sunt diferite tipuri de premergătoare. Alegeți unul de calitate bună, de preferat reglabil în funcție de înălțimea copilului, astfel încât sa nu stea pe vârfuri în el. Ca să evităm accidentele ce se pot întâmpla datorită rapidității în mișcare pe care o dobândește copilul și lipsei de supraveghere permanentă, o alternativă ar putea fi și un premergător fix, în care micuții pot să se învârtă. Acestea au diverse jucării atașate, cu sunete și lumini.

7. Săritorul (Jumper)

Săritorul comercializat și sub denumirea de Jumper este asemănător cu premergătorul, însă în loc de mers stimulează dezvoltarea musculaturii piciorușelor, prin săriturile repetate. Pe piață există acum modele de săritoare care dispun de centuri de siguranță pentru cel mic și se pot fixa la tocul ușii sau centre de activități care au săritor în loc de scăunel. Jumperul este un accesoriu foarte distractiv pentru bebe, dar recomandarea ar fi sa nu îl lăsăm totuși nici aici mai mult de 15-20 minute.

8. Zonă împrejmuită pentru bebe

Dacă spațiul ne permite, putem amenaja în interiorul locuinței o zonă împrejmuită cu un gărduleț , iar în interiorul ei să punem salteluțe sau covorașe și multe jucării pentru cel mic. Este benefic pentru dezvoltarea copilului să îl lăsăm liber să exploreze zona respectivă. Atenție ca totul să fie sigur pentru micuț în perimetrul respectiv, sa nu aibă acces la prize sau jucării periculoase. Nici aici copilul nu ar trebui lăsat nesupravegheat.

Recente studii sugerează că deși în mod normal nu sunt dăunătoare, leagănele, balansoarele, premergătoarele, chiar și cărucioarele nu ar trebui folosite mai mult de 15-20 minute într-o repriză. Aceste accesorii pot ajuta mult părinții, dar nu ar trebui să devină o obișnuință să uitam copilul în ele. Dacă totuși se întâmplă ca bebe să adoarmă într-un leagăn sau în cărucior, îl putem lăsa să-și facă somnul, urmând ca apoi să-l ținem mai mult în brațe când va fi treaz. Toate aceste accesorii pot fi foarte utile dacă sunt folosite corect, câte puțin în fiecare.

În final, vă invit dragi părinți, să scrieți într-un comentariu alte idei de accesorii utile, unde am putea lăsa bebelușul în timpul zilei.

More articles