Bebe doarme cu mama? O alegere documentata

Bebe doarme cu mama? O alegere documentata

4 +0300, Tuesday Florina

Patut, cosulet sau in pat alaturi de parinti? Daca ai trecut deja prin aceasta alegere probabil te vei regasi in articol, insa daca nu stii inca la ce sa te astepti, ce alegere sa faci, speram sa fim de ajutor.

Dormitul alaturi de bebelus, regasit si sub denumirile de co-sleeping, sleep-sharing, este unul din cele mai comune obiceiuri din intreaga lume. Parintii de pretutindeni obisnuiesc sa aleaga aceasta metoda, daca nu pentru primii ani de viata, cel putin pentru o perioada de cateva luni/un an sau chiar periodic.

Este benefic pentru familie?

Auzim destul de des aceasta intrebare. Cu siguranta nu exista un raspuns corect sau gresit. E o decizie de familie, o decizie personala, o alegere. Exista pentru ambele variante argumente atat pro cat si contra, iar metodele care functioneaza pentru o familie pot sa nu fie potrivite pentru o alta.

Cei mai multi parinti aleg aceasta modalitate de somn alaturi de bebelus din comoditate, mai ales in perioada de alaptare atunci cand trezitul frecvent este obositor pentru ambii parinti. Un alt argument este momentul de tandrete in familie, cand poate acela e singurul moment din zi in care familia este impreuna, in varianta completa.

S-ar putea insa sa descoperiti ca nu e cea mai buna varianta pentru relatia de cuplu, in aceasta situatie fiind ceva mai complicat sa gasiti timp doar pentru voi. De aceea, e important ca aceasta decizie sa fie una de familie – pentru ca atat parerea parintilor cat si a bebelusilor, este importanta. Pentru unii copii este dificil sa se adapteze la noua viata, la dormitul singuri in patut dupa 9 luni alaturi de mama. Insa nu e valabil pentru toti. Exista solutii pentru fiecare dintre variante si cu siguranta trebuie testate si gasita cea care se potriveste cel mai bine. Fie ca alegeti un co-sleeper (oricare dintre cele 3 variante disponibile, recomandate – Kinderkraft , BabyGo sau Tutti Bambini ), un patut special pentru bebelus sau un pat mai mare in dormitor, cel mai important lucru e ca atat parintii cat si bebelusii sa aiba parte de un somn cat mai odihnitor.

Ar trebui sa ne punem problema de siguranta?

Raspunsul corect este DA. Exista cateva situatii cand ar trebui evitat sa impartiti acelasi pat cu bebelusul.

  1. Atunci cand ati consumat alcool sau medicamente care pot provoca ameteli, somnolenta – este unul dintre cele mai frecvente motive pentru accidente sau SIDS (sindromul mortii subite la bebelusi)
  2. Atunci cand fumati, indiferent de tipul de tigara, electronica sau nu. Tutunul dauneaza grav sanatatii tuturor, iar copiii sunt sensibili la substantele din aer
  3. Atunci cand bebelusul a fost nascut prematur sau a avut o greutate sub 2.5 kg la nastere – fiind mult mai fragil si necesitand atentie speciala

Ce ar trebui sa facem pentru ca bebelusul sa fie in siguranta?

Specialistii au venit cu cateva sugestii pentru parinti, astfel incat fiecare noapte de somn sa fie odihnitoare pentru toti membrii familiei.

– Alege sa dormi doar in pat, alaturi de bebelus. Orice fotoliu sau canapea poate prezenta un risc
– Salteaua ar trebui sa fie tare, astfel exista sanse mai mici de sufocare sau supraincalzire
– Bebelusul ar trebui sa doarma fara perna si temperatura in camera sa fie potrivita. Tine deoparte pernele si nu ii acoperi capsorul cu plapuma sau patura
– Alege sa dormi in pozitia “C” – pe o parte, cu fata catre bebelus, in forma de C, mana de sus deasupra capului bebelusului pentru a tine perna la distanta. Si impiedici astfel si rostogolirea bebelusului in pat
– Daca ai cel putin 2 copii, incearca sa dormi intre ei, pentru a impiedica toddler-ul sa doarma chiar langa bebelus

Oricare varianta crezi ca se potriveste familiei tale, e cea mai buna alegere. Noi iti recomandam sa testezi si sa vezi ce metoda se potriveste cel mai bine. Pe langa asta, iti oferim si posibilitatea de a alege patutul mult dorit, la care ai visat dintotdeauna.

Poze pixabay.com

More articles