Mediul în care își petrece bebelușul cea mai mare parte a timpului este esențial pentru confortul și sănătatea lui. Există o mulțime de informații și mituri în legătură cu temperatura, umiditatea și luminozitatea din camera copilului și de multe ori, din dorința de a ne proteja copilul, ajungem să-i creem mai multe neplăceri încălzind prea mult camera sau amplasând în jurul pătuțului prea multe corpuri de iluminat.
Mai jos îți aratăm care este temperatura optimă pentru un bebeluș, care este nivelul recomandat pentru umiditatea din cameră, dar și ce rol are lumina în ceea ce privește sănătatea copilului tău:
- De ce este important gradul de umiditate din camera bebelușului?
- Care este gradul optim de umiditate al aerului din camera bebelușului?
- Temperatura din camera bebelușului
- Cât de puternică trebuie să fie lumina din camera copilului?
De ce este important gradul de umiditate din camera bebelușului?
Este relativ ușor să-ți dai seama când temperatura nu este cea optimă pentru bebe, însă când vine vorba despre umiditate, lucrurile sunt puțin mai complicate. Umiditatea din încăpere este un aspect important și pentru sănătatea adulților, însă, în cazul bebelușilor, ea joacă un rol și mai important în ceea ce privește rezistența organismului în fața virusurilor și a bacteriilor.
Umiditatea din aer influențează în mod direct hidratarea pielii și a ochilor, dar și sănătatea sistemului respirator. Tocmai de aceea, atunci când ea este prea scăzută sau prea ridicată apare și disconfortul, atât pentru copii, cât și pentru persoanele mature. De altfel, probabil ai observat și tu că în unele încăperi aerul este mai uscat și îți simți gâtul iritat sau, din contră, simți că în aer este umezeală, însoțită și de acel miros specific.
Ce poate provoca uscarea aerului din încăpere?
Primul factor responsabil de uscarea excesivă a aerului din casă este reprezentat de sistemele de încălzire a caselor. Caloriferele, aerotermele și orice alt sistem folosit pentru încălzire duce la uscarea aerului. De altfel, orice aparat care emană căldură poate reprezenta o cauză a uscării aerului din locuință.
Un alt factor responsabil de un nivel de umiditate scăzut este aerisirea precară. Una dintre greșelile frecvente pe care le fac părinții, mai ales în timpul sezonului rece, este să evite aerisirea camerei pentru a nu pierde căldura. Este imperativ ca în locuință să intre aer curat din plin, iar recomandarea pediatrilor este ca locuința să fie aerisită de trei ori pe zi – dimineața, la prânz și seara.
Care este gradul optim de umiditate al aerului din camera bebelușului?
Valorea recomandată pentru umiditatea dintr-o încăpere, fie ea a bebelușului sau a unui adult, este cuprinsă între 40 și 60%, ideal ar fi ca ea să fie peste 50%.
Care sunt efectele negative ce pot fi provocate de aerul uscat din camera copilului?
Un grad de umiditate scăzut poate provoca iritarea gâtului și a ochilor, iar un prim semn că în casă aerul este prea uscat este faptul că bebelușul tușește. Un aer uscat duce la uscarea mucoaselor din aparatul respirator, iar ele împiedică bacteriile și virusurile din aer să ajungă mai departe în organismul copilului, acționând ca o barieră împotriva inamicilor. Așadar, atunci când aerul din încăpere este uscat, apar probleme de respirație, iar bebelușul este mai vulnerabil în fața infecțiilor respiratorii, cum ar fi bronșitele.
Chiar și dacă sistemul imunitar al copilului tău este suficient de puternic pentru a face față bacteriilor și virusurilor, aerul uscat provoacă o senzație de disconfort atât la nivelul nasului și al gâtului, cât și al ochilor. Apare senzația de uscare a gâtului, cât și senzația de usturime și iritare la nivelul nasului, iar copilului i se vor usca buzele și îi va fi mai sete decât în mod normal.
De cealaltă parte, un aer prea umed favorizează dezvoltarea microorganismelor – mucegai, fungi și alți microbi – fapt ce duce la apariția reacțiilor alergice. În cazul în care în cameră este un nivel de umiditate peste cel recomandat, vei observa că bebelușului îi va curge nasul fără ca el să aibă o alergie sau o răceală.
Cum putem crește nivelul de umiditate a aerului?
Există mai multe modalități prin care poți regla umiditatea din locuință. Ai la dispoziție metode profesionale, în forma unor astfel de umidificatoare , despre care vom vorbi pe larg mai jos, dar și metode alternative. Cea mai simplă și la îndemână metodă de a crește umiditatea din locuința ta este aerisirea, inclusiv pe timpul iernii.
Cum alegem un umidificator bun?
Un umidificator este un aparat profesional menit să crească nivelul umidității dintr-un spațiu închis. De la bun început, trebuie să știi că utilizarea acestor aparate este recomandată atât vara, cât și iarna, fiind un accesoriu esențial pentru a crea un mediu sănătos în camera bebelușului, dar și în locuința în general, nu doar pentru pentru bebe.
Există mai multe tipuri de umidificatoare: cu aer cald, cu aer rece, ultrasonic etc., așa că, înainte să achiziționezi unul, e recomandat să știi exact care îți sunt nevoile și de ce criterii trebuie să ții cont.
Criteriul principal de care trebuie să ții cont când alegi un umidificator este dimensiunea camerei. Fiecare umidificator vine cu o mențiune lagată de suprafața maximă pentru care poate fi folosit. Dacă nu se ține cont de acest criteriu, există șanse să nu observi niciun beneficiu de pe urma utilizării lui. Indiferent de criteriul după care ai ales umidificatorul, trebuie să ții cont de faptul că trebuie folosită doar apă distilată în ele, pentru ca vaporii pe care îi elimină în aer să fie lipsiți de impurități.
În ceea ce privește criteriile de funcționare, ai la dispoziție umidificatoare speciale pentru bebeluși cu aer rece, cu aburi calzi, dar și umidificatoare cu ultrasunete sau umidificatoare cu ionizator, fiecare dintre ele venind la pachet cu avantaje și dezavantaje. Iată ce trebuie să știi despre fiecare în parte:
- Umidificatoarele cu aer cald sunt de obicei mai ieftine, însă există pericolul ca bebelușul să-și treacă mâna prin aburul fierbinte emanat de acesta. Un beneficiu al acestora este reprezentat și de faptul că apa este fiartă, așa că sunt eliminate orice impurități, iar în timpul iernii ele ajută și la încălzirea camerei. Acestea sunt de obicei mai silențioase, putând fi utilizare chiar și noaptea, fără să tulbure somnul bebelușului.
- Umidificatoarelor cu aer rece pot fi folosite atât vara cât şi iarnă, fără a modifică temperatura din camera, însă utilizarea îndelungată în timpul iernii poate duce și la scăderea temperaturii din încăperea în care este amplasat. Aceste umidificatoare necesită o atenție sporită, deoarece sunt un loc ideal pentru acumularea bacteriilor, așa că necesită o curățare mai frecventă față de cele cu aer cald. Umidificatoarele cu aer rece pot funcţiona prin evaporarea apei la trecerea unui curent de aer prin pulverizarea unui jet foarte fin de apă sau cu ajutorul ultrasunetelor. Ele pot acoperi suprafeţe mai mari, în comparaţie cu umidificatoarele cu aer cald, ce sunt potrivite pentru suprafeţe mai mici. Dacă nu se foloseşte apă distilată, însă, acestea elimina în atmosfera sub formă de praf mineralele şi impurităţile din apă, ce se depun pe mobilă sub formă de praf, dar acestea ajung şi în căile respiratorii ale copilului.
- Umidificatoarele cu higrometru sunt cele care măsoară umiditatea din aer oferind în acest fel informații legate de umiditatea din cameră și crescând în același timp șansele ca în locuință să existe mereu nivelul optim de umiditate pentru sănătatea întregii familii.
- Umidificatoarele cu ionizator ajută și la eliminarea prafului emanat de aparatele electrocasnice și care determină creșterea ionilor pozitivi. Efectele fumului de țigară și ale poluării atmosferice sunt și ele combătute de aceste umidificatoare.
-
Umidificatoarele cu ultrasunete folosesc sunete cu frecvență ridicată pentru a produce vapori de apă. Nu au componente care se încălzesc și au o autonomie ridicată.
Fiecare caracteristică nu le elimină neapărat pe celelalte și poți alege, de exemplu, un umidificator cu ultrasunete și ionizator.
Alte criterii de care trebuie să ținem cont
În afară de caracteristicile enumerate mai sus, în alegerea unui umidificator trebuie să mai ținem cont și de:
- capacitatea rezervorului de apă, în general între 0,5 şi 5 litri, în funcţie de aceasta se măsoară și autonomia (durata de funcționare)
- prezenţa unui indicator pentru terminarea apei din rezervor
- dotarea aparatului cu un sistem de deconectare automată la terminarea apei din rezervor, evitând astfel
- deteriorarea aparatului sau provocarea unui incendiu
- prezenţa unor senzori pentru măsurarea umidităţii şi a temperaturii din cameră
- funcția de rotire automată a acestuia, care poate ajută la o distribuţie mai bună a umidităţii
- unele umidificatoare au şi un sistem cu raze UV (ultraviolete) pentru distrugerea bacteriilor şi a germenilor din apă
- dotarea aparatului cu un sistem de prevenire a depunerilor de calcar (dacă modelul ales nu are aşa ceva se recomandă folosirea apei distilate – nu apă plată – în caz contrar acesta se poate deteriora)
- posibilitatea de reglare a cantităţii de apă pulverizată în încăpere
- zgomotele produse în timpul funcționării – este de preferat să fie cât mai silențios, pentru a nu-i deranja somnul bebelușului
Unde se pune umidificatorul în cameră?
Umidificatoarele funcționează bine indiferent de locul în care sunt amplasate în cameră, însă există câteva mici aspecte de care este bine să ții cont:
- Amplasează umidificatorul astfel încât vaporii să nu fie obstrucționați de alte obiecte – corpuri de mobilă, pereți etc.
- Nu așeza aparatul foarte aproape de pătuțul copilului
- Găsește un loc unde să nu existe pericolul de a fi răsturnat din neatenție
- Așadar, ținându-se cont de aceste criterii, un loc potrivit pentru el ar fi glaful ferestrei, cu perdeaua trasă sau pe un raft mai înalt, unde copilul să nu aibă acces.
Metode alternative de umidificare a aerului
Există și alte metode prin care poți menține o umiditate optimă în camera copilului. Dintre acestea, putem aminti:
- amplasarea unui recipient cu apă lângă calorifer
- folosirea unui pulverizator clasic cu apă distilată în încăpere
- plantele de interior ajută la purificarea aerului și la menținerea unui nivel optim de umiditate
- aerisirea frecventă a camerelor
Temperatura din camera bebelușului
Temperatura din camera bebelușului este un subiect intens discutat și, de cele mai multe ori, părinții încălzesc prea mult locuința din dorința de a feri copiii de răceli, neștiind că în felul acesta chiar cresc șansele ca cel mic să răcească.
Este un factor extrem de important deoarece influențează confortul copilului și, odată cu el, programul de somn și orarul meselor. Regula generală de care ar trebui părinții să țină cont este propriul lor confort. Dacă părintele se simte bine la o anumită temperatură, atunci ea este potrivită și pentru copii.
De ce este importantă păstrarea unei anumite temperaturi în camera bebelușului?
Dacă temperatura este prea ridicată, ea poate afecta somnul bebelușilor în timpul nopții și poate afecta starea de spirit a copilului pe timpul zilei, acesta devenind apatic și somnoros. Mai mult decât atât, o temperatură foarte ridicată în camera copilului poate crește riscul apariției sindromului morții subite la bebeluși, arată un studiu realizat la Universitatea din Calgary.
Desigur, și o temperatură sub nivelul recomandat este în măsură să afecteze sănătatea copilului. Ea nu este un factor de risc doar pentru dezvoltarea răcelilor și a altor probleme medicale, ci afectează și somnul bebelușului și starea sa de spirit.
Care este temperatura optimă pentru camera bebelușului?
Temperatura ideala în camera unui nou născut este de 21, până la 24 de grade Celsius. După 5-6 săptămâni, este indicat ca temperatura să fie mai scăzută, în jur de 18-20 de grade Celsius.
Cât de puternică trebuie să fie lumina din camera copilului?
Cea mai bună sursă de lumină pentru camera copilului este însuși soarele. Când amenajezi camera copilului, alege pentru el încăperea cea mai luminoasă din casă. În ceea ce privește lumina artificială, ea nu trebuie să fie foarte puternică, în camera copilului sunt suficiente un corp de iluminat cu un singur bec nu foarte puternic și o lampă amplasată în apropierea pătuțului.
Dacă ai această posibilitate, instalează un întrerupător ce reglează intensitatea luminii, astfel încât să ai parte de o lumină adaptată momentului serii sau al nopții și copilul să nu se treazească brusc într-o lumină foarte puternică. În timpul nopții, când îl alăptezi sau când pur și simplu mergi la el în cameră să verifici dacă totul este în ordine, aprinde lumina cea mai slabă. Lumina artificială ar trebui să imite natura în intensitatea ei, așadar, înainte de culcare ar trebui să fie mai puțin intensă, iar noaptea, în caz că e nevoie de ea, să fie cât mai difuză.
Știai aceste lucruri? Ai ținut cont de ele până acum? Ce soluții pentru păstrarea unui nivel optim de umiditate ai folosit până acum în camera copilului?
Sursa foto: Shutterstock