Premergătorul – ne poate ajuta sau nu este recomandat?

Premergătorul – ne poate ajuta sau nu este recomandat?

3 +0300, Thursday Alina Diana

Folosirea premergătorului este un subiect foarte dezbătut, mulți părinți fiind împotriva unui astfel de accesoriu. Alți părinți consideră că premergătorul este de un real ajutor, atunci când te afli singur cu copilul și ai avea nevoie de 5-10 minute să pregătești masa, să speli hainele etc.

În unele țări premergătorul a fost interzis datorită accidentelor petrecute în el. În România, premergătorul este acceptat și chiar folosit pe scară largă. În ultimii ani, medicii au început să aibă reticențe în recomandarea lui, datorită, în principal, folosirii incorecte de către părinți.

Cum folosim corect premergătorul?

Important este ca atunci când folosim premergătorul să nu lăsăm copilul nesupravegheat, pentru că ar putea să cadă sau să tragă diverse obiecte pe el. De asemenea nu este recomandat să îl uităm cu orele în premergător, 10-15 minute fiind suficiente pentru a-l distra. Dacă îl folosim cum trebuie, premergătorul ar putea fi un real ajutor pentru părinți. În reprize scurte și în permanență supravegheat, un premergător de calitate ar putea asigura câteva minute de distracție copilului și puțin timp pentru a face câteva treburi casnice. Copilul nu trebuie așezat în premergător decât atunci când stă bine în șezut și are dorința de a merge în picioare. Mare atenție și la scări, premergătorul trebuie folosit doar pe suprafețe drepte, fără acces la scări. De asemenea, să nu uităm că prin oferirea acestui accesoriu, oferim copilului și libertate de mișcare. Ar fi indicat să ptotejăm colțurile meselor sau piesele de mobilier ascuțite, precum și prizele. Mare atenție la rafturile cu diverse medicamente sau substanțe periculoase, să nu se afle la îndemâna copilului. Cel mai indicat ar fi să folosim premergătorul doar într-un spațiu special amenajat pentru copil.

Premergătoarele nu ajută copilul să meargă mai repede. S-a demonstrat că ele nu au o influență asupra dezvoltării motorii a bebelușului. Unii copii ar putea chiar să meargă mai anevoios dacă folosesc premergătorul, deoarece devin mai “leneși”, pentru că le este mai comod așa.

Ca să alegem un premergător de calitate , ar fi recomandat să urmărim câteva aspecte :

  • premergătorul să fie stabil, să nu se răstoarne ușor
  • să dispună de centuri de siguranță
  • scaunul să fie reglabil pe verticală, ca să îl putem ajusta înălțimii copilului
  • husa să fie dintr-un material de calitate, astfel încât copilul să nu transpire, și detașabilă, pentru a o putea spăla ușor
  • greutatea suportată de premergător să fie cât mai mare
  • optați pentru premergătoare cu un sistem special de reducere a vitezei, montat pe roți
  • să aibă marginea de cauciuc, pentru atenuarea șocurilor
  • roți de calitate, dacă se poate din cauciuc sau silicon

O alternativă mai sigură ar putea fi premergătoarele fixe. Copiii se pot bucura de jucăriile de pe ele și pot face diverse activități, legănare sau rotire, fără a se deplasa din locul unde îi lăsăm. De asemenea putem opta pentru modele multifuncţionale, ce pot fi folosite atât ca și premergător, cât și ca leagăn, maşinuţă de împins şi centru de activități.

În perioada 7-13 octombrie la BestKids va fi săptămâna premergătoarelor. Dacă considerați că un astfel de produs vă poate fi de ajutor, vă invităm să alegeți un produs de calitate și să profitați de reducerile oferite la premergătoare .

More articles