Ieșirea la munte cu copiii. Cum ne pregătim?

Ieșirea la munte cu copiii. Cum ne pregătim?

Aug 03, 2021 Alina Diana

Copiii adoră ieșirile în natură. Plaja și marea sunt minunate, dar și muntele are frumusețea lui, mulți dintre noi preferând chiar o ieșire la aer curat, lângă pădurile de brad, izvoare, peșteri, pășuni. Cel puțin o dată în viață merită încercată și experiența campării la munte cu cortul. Copiii vor fi foarte încântați, dar noi, adulții, va trebui să acordăm o mare atenție planificării și organizării unei astfel de excursii, pentru ca totul să meargă bine și să nu ne lipsească nimic important. Este puțin mai dificil când sunt și copii, dar cu o organizare atentă, totul poate fi foarte ușor.

Iată etapele planificării unei astfel de excursii:

  1. Drumul. De obicei nu este ușor să ajungem în zonele liniștite de munte, iar drumurile pot să nu fie ușor accesibile. De aceea este foarte important să căutăm un traseu pe care avem posibilitatea să îl facem cu mașina personală. Dacă nu dispunem de o mașină sigură, este de preferat să închiriem una, sau să încercăm să ajungem cu alte mijloace de transport. Siguranța copiilor este foarte importantă, iar în mașină este nevoie ca aceștia să fie puși în scaune auto speciale, potrivite vârstei.
  2. Unde dormim. Vom încerca să facem cât mai plăcută șederea noastră la munte. Prima dată ar trebui să ne gândim să achiziționăm sau să împrumutăm un cort mare, pentru întreaga familie. Dacă nu obișnuim să facem des astfel de ieșiri, putem lua în considerare și varianta împrumutării celor necesare. Avem de asemenea nevoie de o saltea gonflabilă pe care să dormim, pompă de umflat, izopren, saci de dormit, pături și perne. Toate acestea se găsesc la magazine specializate, cum ar fi Decathlon. O gamă variată de saci de dormit pentru bebeluși și copii găsiți și aici .
  3. Ce mâncăm. Putem pune în mașină dacă este spațiu suficient, o măsuță și scaune pliabile. O ladă frigorifică poate fi utilă. De asemenea să nu uităm să punem farfurii, boluri, castroane, cănițe , mai ales pentru cei mici. Termosurile și gentuțele izoterme pot fi de asemenea folositoare. Dacă avem un bebeluș cu noi este foarte util un încălzitor de biberoane ce se poate folosi la priza mașinii. Putem pune de acasă conserve, borcane pentru bebeluși, lapte praf, legume, fructe, carne pentru grătar, ulei și condimente, cafea la ibric, apă plată și alte băuturi. Să ținem cont însă că anumite alimente sunt mai greu de păstrat la temperaturi optime, iar acelea ar trebui consumate în prima zi. Să nu uităm de o oală mare în care putem găti, un ibric, grătar și cărbuni, detergent de vase eco.
  4. Igiena corporală. În astfel de ieșiri este destul de dificil să ne păstrăm o igienă corporală perfectă multe zile. De aceea recomandarea mea este, mai ales pentru familiile cu copii mici, să campeze lângă un pârâu, și eventual să nu stea un număr mare de zile. De mare ajutor poate fi dușul solar pentru camping , perfect pentru excursii de vară. În bagaj vor avea nevoie de scutece pentru bebeluși, șervețele umede , un șampon blând cu pielea bebelușului și cu mediul, pe care îl pot folosi și adulții, pasta și periuța de dinți, hartie igienică. O oliță portabilă ar putea fi foarte utilă și eventual o cădiță micuță , chiar și gonflabilă sau un lighean. Să încercăm pe cât posibil să nu folosim detergenți ce poluează mediul înconjurător, să alegem variante cât mai ecologice.
  5. Haine și încălțăminte. Să nu uităm că la munte vremea este foarte schimbătoare. Hainele de ploaie sunt obligatorii. O geacă groasă, o căciulă și papucii de munte nu trebuie să lipsească din bagaj. Vom pune haine comode, treninguri, polar, tricouri, lenjerie intimă, costum de baie, șlapi, prosopel. Fiind mai greu de spălat hainele la munte, să avem grijă să punem suficiente schimburi, dar să nici nu încărcăm foarte tare bagajul.
  6. Medicamente. Dacă folosim anumite medicamente, să nu le uităm acasă. De asemenea la munte ar trebui să avem un spray pentru țânțari și căpușe, cremă de plajă, paracetamol și alte medicamente pe care fiecare le consideră utile.
  7. Jocuri și jucării. Ca să nu se plictisească, copiii au nevoie și de jocuri și jucării potrivite vârstei lor. Să încercăm să luăm jucării care nu sunt foarte voluminoase, jucării și jocuri educative , jocuri de societate , jucării de exterior precum o piscină gonflabilă , care poate fi foarte distractivă pentru cei mici.
  8. Alte accesorii. Este bine să avem cu noi și alte accesorii, precum lanternă, acumulatoare pentru telefoanele mobile, un cuțit mare, frânghie, saci de gunoi și alte obiecte pe care le considerați folositoare.

Alte recomandări ar fi să avem la noi în timpul drumețiilor un telefon mobil încărcat, iar în caz de nevoie să putem apela numarul 0SALVAMONT sau 112. Să mergem în drumeții în grupuri mai mari, de minim 3, ideal 5 persoane. Să ne descărcăm hărți cu traseele dorite, de pe site-uri de profil, cum ar fi Munții noștri sau My maps . Organizată și planificată corespunzător, cu siguranță ieșirea cu cortul va fi o excursie memorabilă pentru întreaga familie.

More articles