Cum îi învățăm pe copii bunele maniere

Cum îi învățăm pe copii bunele maniere

10 +0200, Friday Alina Diana

Bunele maniere, un mod frumos și educat de a ne purta cu cei din jur, ne poate aduce ca și copil, dar și ca adult, numeroase avantaje în societate. Sunt foarte importante bunele maniere și cei 7 ani de acasă, adică educația primită în sânul familiei în primii ani ai copilăriei. Acestea sunt niște reguli de bun simț după care ne vom desfășura viața în societate, astfel încât să fim o prezență plăcută și agreabilă pentru cei din jur.

Dar cum facem să le transmitem copiilor aceste reguli de bun simț încă de mici? Nu este ușor și trebuie să conștientizăm că unii copii pur și simplu nu înțeleg că fac ceva greșit atunci când nu salută un străin, când întrerup o discuție sau când încărcătura lor emoțională este atât de mare încât se manifestă printr-un tantrum (acces de furie, criză de plans isteric).

Iată câteva elemente de care să ținem cont și care pot face diferența dintre succesul sau eșecul învățării bunelor maniere:

  1. Să le oferim copiilor un mediu familial, călduros și sigur. Astfel vom reuși să le sporim inteligența emoțională. Mediul în care va crește copilul este foarte important pentru dezvoltarea lui ulterioară.
  2. Să îi asigurăm că sunt iubiți și acceptați, indiferent de emoțiile/sentimentele pe care le au.
  3. Să nu strigăm, să nu îi pedepsim sau să fim agresivi, pentru că atunci ei se vor comporta într-un anumit fel doar de frică, fără să înțeleagă de ce ar trebui să aibă bune maniere.
  4. Să le oferim un model de urmat, puterea exemplului fiind cea mai mare. Copiii imită foarte mult adulții din jur, așadar să fim un model pozitiv pentru copiii noștri.
  5. Să îi învățăm empatia, să le înțelegem emoțiile, dar să le explicăm cu blândețe și ce simte celălalt atunci când nu ne comportăm frumos.
  6. Să fim calmi, dar fermi în explicarea regulilor, astfel încât copiii să înțeleagă că este vorba de ceva serios.
  7. Să le citim diverse cărți. Copiii au o deschidere mare pentru povești și vor învăța mai ușor dacă le citim.
  8. Să facem jocuri de rol și să îi încurajăm să se joace astfel și ei cu jucăriile preferate. De exemplu să ne jucăm de-a grădinița. Batem la usă, salutăm, ne asezăm la locul nostru, spunem “Te rog” cănd dorim ceva și “Mulțumesc” după ce am primit. Un alt exemplu ar fi să ne jucăm că organizăm o cină festivă în familie și astfel le arătăm cum așezăm masa, cum ne comportăm la masă, cum mâncăm etc.
  9. Să avem multă răbdare, deoarece vor fi multe situații în care nu vom vedea efectele imediate ale educației primite. Unii copii sunt foarte timizi și vorbesc foarte greu, dar asta nu înseamnă că nu vor fi politicoși. Cu răbdare, căldură și dragoste, vor înțelege la un moment dat de ce este important să ne comportăm frumos.

Iată și câteva reguli de bune maniere pe care copiii ar trebui să le învețe în primii ani de viață:

  1. Salutul. Este foarte important să-i învățăm pe copii să salute persoanele cunoscute sau persoanele cu care doresc să înceapă o conversație. Totuși nu ar trebui să ne supărăm dacă copilul nu dorește să salute un străin, cu care nu are vreo legatură. Îi explicăm călduros că salutul însoțit de un zâmbet poate face o zi mai bună cuiva. Îi spunem și noi zâmbind, “Bună dimineața” când se trezește și “Noapte bună” înainte de culcare. Astfel va învăța să raspundă și el la salut. La grădiniță sau la școală copilul trebuie să salute primul.
  2. Puterea lui “Te rog” și “Mulțumesc”. Aceste două cuvinte vor face o diferență enormă în viața copilului, iar odată ce le va înțelege puterea aproape magică, cu siguranță nu va ezita să le folosească. Un copil care folosește cuvântul “Te rog” este greu de refuzat, iar “Mulțumesc” arată aprecierea și recunoștința pentru ceea ce a primit și poate pune temeliile unei relații frumoase între doi oameni, bazată pe respect. Când îi cerem ceva copilului, nu ezităm să folosim și noi “Te rog”, iar după ce a îndeplinit cerința nu uităm să îi mulțumim.
  3. Scuză-mă. Atunci când face o greșeală, copilul trebuie să știe că scuzele contează foarte mult. Arătând că îi pare rău pentru ce a făcut, greșeala este iertată pe jumătate.
  4. Neîntreruperea unei discuții. Aceasta este regula care mi se pare cel mai greu de învățat de către copii. Copiii intervin adesea în discuțiile adulților și nu o fac din răutate, ci pentru că au nevoie de atenție. Din punctul lor de vedere, ceea ce au ei de spus este foarte important și au nevoie să fie ascultați. Nu trebuie să îi certăm, dar să le explicăm că nu e frumos să întrerupă o discuție decât dacă este ceva cu adevărat important și să spună “Scuză-mă”, dacă fac acest lucru. Întreruperile urmate de scuze captează atenţia, iar copilul va fi ascultat şi integrat în conversaţie.
  5. Să învățăm să batem la ușă. De câte ori intrăm într-o încăpere, fie că este vorba de camera părinților, toaletă sau clasa de la grădiniță/școală este frumos să batem la ușă înainte. Astfel evităm să deranjăm și să fim musafirul nepoftit.
  6. Să fim diplomați. Diplomația e o artă, din care nu avem decât de câștigat. Îl învățăm pe copil că nu este frumos să jignim pe cineva, deoarece nici el nu s-ar simți bine dacă cineva ar spune despre el tot ce gandește, fără filtre. Să evităm să facem remarci de genul “Ești gras” sau “Ești urât”, pentru că ele ar putea distruge relații frumoase.
  7. Cum ne comportăm la masă. Este foarte important să facem jocuri de rol cu copiii prin care să le arătăm și cum se comportă civilizat atunci când iau masa: să stea așezați, să nu vorbească cu gura plină, să folosească corect tacâmurile etc.

Pe lângă aceste reguli de bune maniere ar trebui să-i învățăm de asemenea să pună mâna la gură când strănută sau tușesc, să nu se scobească în nas în public, să nu scuipe, să nu fie obraznici, să nu arunce gunoaie pe jos etc. Părinții au cel mai important rol în educarea copiilor, în primii ani de viață. De aceea ar trebui să luăm acest rol în serios și să fim un model pozitiv pentru copiii noștri. Bunul simț se învață, se educă. Rezultatele se vor vedea mai devreme sau mai târziu, iar cei 7 ani de acasă nu se uită niciodată.

În ajutorul nostru vine si cartea Bunele maniere pentru copii în 365 de zile , bogată în jocuri şi activităţi. Cartea prezintă nu numai manierele pe care trebuie să le deprindă copiii şi adolescenţii, ci şi vârsta la care este necesar să le înveţe. Învățând cate o manieră pe zi, până la sfârşitul anului, copilul va şti, printre multe altele:

  • cum trebuie să se comporte atunci când se află într-o vizită;
  • cum să transmită mulţumiri;
  • cum se cuvine să primească un cadou sau să facă un compliment.

More articles