Bucuria sosirii pe lume a unui copil este dublată de bucuria noastră ca părinți de a-i pregăti micuțului camera sau locușorul lui. Pentru a fi și eficienți, trebuie să ne informăm foarte bine înainte, să vedem ce ni se potrivește cel mai bine stilului nostru de viață. Orice alegere este grea, dar cu mici îndrumări și puțină documentare putem face lucrurile mai ușoare.
În acest articol vom încerca să oferim cât mai multe informații viitorilor părinți, astfel încât aceștia să poată alege cel mai potrivit pătuț pentru copil, deoarece pătuțul bebelușului este unul dintre cele mai importante accesorii pe care trebuie să le achiziționăm.
Criterii de care să ținem cont când alegem pătuțul bebelușului
1. Siguranța copilului ar trebui să fie cel mai important criteriu . Alegeți un pătuț cât mai sigur pentru bebeluș, astfel încât să evitați posibilele accidentări. De preferat ca marginile pătuțului să fie moi, astfel încât copilul să nu poată să se lovească. Pătuțul trebuie să fie suficient de înalt raportat la vârsta copilului, pentru ca acesta sa nu cadă din pat. Salteaua este iarăși foarte importantă, alegeți o saltea fermă, de calitate cât mai bună, deoarece în primele luni de viață copilul își va petrece mult timp în pătuț. Puteți alege:
saltea din spumă poliuretanică | saltea din fibră de nucă de cocos |
|
|
cocos-cocos | cocos-hrișcă |
O saltea cu spumă trebuie să fie densă. O saltea organică îl ferește pe copil de alergii. Recomandăm ca salteaua să fie ventilată, să aibă protecție antimicrobiană și să aibă o husă rezistentă și lavabilă. Nu trebuie să rămână spațiu între saltea și rama patului. Pătuțul trebuie să fie stabil și să nu aibă părți care se pot desprinde accidental. Dacă pătuțul este cu gratii verticale, distanța dintre ele nu trebuie să fie mai mare de 3-4 cm, pentru ca micuțul să nu-și poată prinde vreun picioruș între gratii. Dacă pătuțul are roți, acestea ar trebui să aibă și dispozitive de blocare a roților. De asemenea este importantă și vopseaua cu care acesta este lăcuit, în cazul în care optăm pentru un pătuț din lemn. Ideal ar fi să nu fie folosită vopsea cu plumb, ci una pe bază de apă. În concluzie, achiziționați un pătuț pentru care vânzătorul vă poate oferi un certificat de respectare a normelor de siguranță.
2. Prețul este și el un criteriu important pentru mulți dintre noi. Fiecare familie are un buget diferit pentru a mobila camera noului membru al familiei. Pe piață există o gama variată de produse pentru toate buzunarele. Pătuțurile de plastic sunt în general mai ieftine decât cele din lemn. Important este ca în bugetul pe care îl avem să alegem produsul de calitatea cea mai bună. Nu recomandăm achiziționarea unui pătuț folosit, chiar dacă prețul va fi cu siguranță mai mic, sau poate îl primim chiar gratis, din următoarele motive: dacă acesta este foarte vechi, e foarte posibil că nu mai respectă normele de siguranță actuale. Poate avea așchii sărite, în care copilul să se rănească, sau vopseaua să nu fie de o calitate corespunzătoare. Chiar dacă și prețul este un criteriu important, ar trebui să nu uităm și de calitate.
3. Locul pătuțului . Deși nu pare un criteriu important, ar trebui să ne gândim foarte bine unde va fi locul noului membru al familiei în timpul somnului. Dacă dorim să-i amenajăm o cameră specială, atunci aceasta va fi mobilată în întregime pe aceeași nuanță de culoare, într-o linie unitară și armonioasă. În acest caz nu trebuie neapărat să achiziționăm un pătuț separat, ci ideal ar fi ca tot mobilierul să se asorteze, iar pătuțul să fie din aceeași gamă cu dulapul, comoda, măsuța de înfășat etc. Ce poate fi mai frumos decât o cameră de copil armonioasă, de bun gust, în culori plăcute și asortate? Totuși la un mobilier alb se poate asorta ușor un pătuț alb din lemn. Așadar părinții trebuie să fie și mici designeri când aleg pătuțul și să țină cont și de restul mobilierului din cameră.
O altă variantă pentru care pot opta părinții este să așeze pătuțul bebelușului în camera lor. În acest caz trebuie să țină cont în primul rând de spațiul disponibil și să fie foarte atenți cu măsurătorile. De asemenea trebuie să se gândească dacă doresc un pătuț separat, sau un pătuț care se atașează patului lor.
Sunt de asemenea părinți care își doresc să practice co-sleepingul. În acest caz nu e necesar un pătuț mare pentru copii. Totuși sunt momente când dorim să-i lăsăm în siguranță câteva secunde, iar atunci ne prinde foarte bine pătuțul. Recomandarea noastră este, chiar dacă practicați co-sleepingul, să achiziționați și un pătuț, pentru că, cu siguranță vor fi momente când acesta își va dovedi utilitatea.
4. Spațiul de care dispunem. Degeaba ne dorim un pătuț grandios, dacă spațiul din locuință nu ne permite să-l așezăm. Înainte de a cumpăra pătuțul este indicat să facem niște măsurători ca să vedem exact de ce spațiu dispunem. Sunt și pătuțuri foarte mici, care pot fi utile în primele luni de viață. Dacă dorim ca pătuțul să aibă și spații de depozitare, trebuie să ținem cont și de acest aspect când facem măsurătorile.
Ce tipuri de pătuțuri există?
Acum vine partea cea mai grea, să facem efectiv alegerea pătuțului. Așadar, să facem o scurtă incursiune printre tipurile de pătuțuri existente pe piață. Vom încerca în cele ce urmează, o clasificare a acestora, în funcție de anumite criterii, deși pot fi pătuțuri care se încadrează la mai multe categorii.
1. În funcție de materialul din care este confecționat , putem avea:
a.
Pătuț din lemn
. Pătuțul clasic din lemn poate fi alegerea ideală pentru orice încăpere. Putem opta pentru un pătuț cu cel puțin doua nivele de înălțime, dacă nu chiar cu trei nivele, pentru că este o piesă de mobilier rezistentă și poate fi păstrat și atunci când copilul crește mai mare. Nivelul superior este recomandat de la naștere până în momentul în care copilul începe să se ridice singur în fund. Nivelul intermediar îl folosim din momentul în care bebelușul stă singur în fund și începe să se ridice în picioare. Nivelul inferior se folosește din momentul în care bebelușul se ridică în picioare. Recomandăm să optați pentru un pătuț din lemn de esență tare.
https://www.bestkids.ro/p-31430-patut-din-lemn-mira-cu-sertar.aspx
O altă variantă de pătuț din lemn este cel cu laterala culisantă. Acesta are o latură mobilă care poate fi ridicată și coborâtă pentru a ușura accesul la pătuț și pentru așezarea cu ușurință a copilului în pătuț.
https://www.bestkids.ro/p-31399-patut-golden-flowers-deluxe.aspx
https://www.bestkids.ro/p-48074-patut-din-lemn-cu-laterala-culisanta-lovely.aspx
b. Pătuț cu schelet metalic și materiale textile și plastice . În această categorie poate intra o mare varietate de pătuțuri, cu multe accesorii disponibile. În funcție de buget, putem alege dintr-o gamă variată, acel pătuț care ne îndeplinește toate criteriile. Recomandăm un pătuț cu roți pentru mobilitate, pliabil, pentru a-l putea lua cu noi în călătorii, cu cel puțin doua nivele, iar ca accesorii ar fi utilă o măsuță de înfășat. Unele pătuțuri dispun și de sistem de legănare, care poate ajuta la adormitul bebelușului. Buzunarele laterale pentru depozitare și caruselul muzical cu jucării pot fi alte accesorii utile.
https://www.bestkids.ro/p-41907-patut-ilounge-rocker-2017.aspx
Putem alege și un pătuț pliabil simplu, fără accesorii, dar de o calitate foarte bună, cu cadru de aluminiu.
https://www.bestkids.ro/p-48085-patut-cu-structura-din-aluminiu-alb-cu-saltea-plapumioara-pernuta-si-asternuturi-basic.aspx
2. În funcție de mobilitate , avem:
a.
Pătuț fix
. Acest pătuț simplu, fără roți, poate fi folosit atunci când știm locul sigur al pătuțului și nu dorim să-l mutăm, de obicei în camera bebelușului. Prețul unui astfel de pătuț poate fi mult mai mic, dar depinde și aici de accesoriile pe care le dorim, dacă vrem să aibă mai multe nivele de înălțime, diverse sertare etc.
https://www.bestkids.ro/p-29906-patut-din-lemn-dominic.aspx
https://www.bestkids.ro/p-34640-patut-multifunctional-eva-clasic.aspx
b.
Pătuț pe roți
. Acest pătuț este util atunci când dorim mobilitate, să putem modifica locul pătuțului, sau să facem curățenie mai ușor în locul respectiv. Poate fi atât din lemn, cât și din alte materiale, cu două sau cu patru roți. Este important ca roțile să aibă un sistem de blocare pentru siguranța bebelușului.
https://www.bestkids.ro/p-48074-patut-din-lemn-cu-laterala-culisanta-lovely.aspx
https://www.bestkids.ro/p-48086-patut-cu-structura-din-aluminiu-gri-cu-saltea-plapumioara-pernuta-si-asternuturi-basic.aspx
https://www.bestkids.ro/p-29378-patut-pliant-cu-2-nivele-sleepwell.aspx
c.
Pătuț de voiaj
. Pătuțul de voiaj este foarte util în vacanțe sau într-o vizită la bunica și bunicul, oferind sentimentul de siguranță atât de necesar bebelușilor. Este practic, ușor de transportat și de împachetat, ajungând la dimensiuni mici. Unele paturi de voiaj, includ o saltea pliabilă și geanta de transport.
https://www.bestkids.ro/p-41358-pat-voiaj-dream-and-play-mickey-geo-blue.aspx
3. În funcție de tipul pătuțului , există:
a.
Pătuț transformabil
. Există pe piață pătuțuri transformabile, care pot fi folosite din prima zi de viață și până când copilul merge la școală. Pătuțul se adaptează cu ușurință etapelor de creștere a bebelușului. Sunt mai scumpe, însă dacă facem un calcul estimativ, s-ar putea să ajungem la concluzia că este mai convenabil să cumpărăm un astfel de pătuț, mai ales dacă este unul solid. Pentru pătuțurile mai mari, care nu mai au margini laterale, putem folosi barierele de pat, astfel încât copilul nu mai poate să cadă în timpul somnului.
https://www.bestkids.ro/p-40229-patut-evolutiv-3-in-1-louis-white.aspx
b.
Pătuț balansoar
. Unele pătuțuri au inclus un sistem de legănare a copilului. Totuși această funcție folosită doar în primele luni de viață, poate să nu justifice pentru unii părinți diferența de preț. În special mamele care au născut prin operație cezariană sau cu probleme de spate, pot considera utilă această funcționalitate.
https://www.bestkids.ro/p-49079-patut-pliant-sleepn-dream-rocker-2018.aspx
c. Pătuț suspendat . Pe piața românească există puține modele de astfel de pătuțuri, care pot fi suspendate de tavan sau sunt prevăzute cu un trepied pentru suspendare. Deși probabil respectă anumite norme de siguranță, nu considerăm foarte atractivă ideea unui astfel de pătuț.
d.
Pătuț cu baldachin
. În principiu orice pătuț poate fi ajustat cu un suport pentru baldachin, însă sunt pe piață și pătuțuri care au baldachinul inclus. Baldachinul protejează copilul de lumina soarelui și de insecte, oferind astfel un somn liniștit și confortabil. Are de asemenea și un rol estetic pronunțat.
https://www.bestkids.ro/p-48024-patut-pliabil-cu-structura-din-lemn-baldachin-pernuta-plapumioara-si-saltea-jungla.aspx
https://www.bestkids.ro/p-47494-patut-pliabil-sahara-2018.aspx
e.
Pătuț co-sleeper
. Din ce în ce mai multe familii optează pentru dormitul împreună cu bebelușul, cel puțin în primele luni de viață. Pătuțurile co-sleeper se atașează patului matrimonial și asigură bebelușului spațiul său privat, dar în același timp el este aproape de mamă. Este foarte util mai ales dacă bebelușul este alăptat, deoarece mama îl poate lua foarte ușor din pătuțul lui și să îl pună la sân. Recomandăm ca aceste pătuțuri să fie reglabile pe înălțime, ca să se potrivească lângă orice tip de pat.
https://www.bestkids.ro/p-48075-patut-co_sleeper-din-lemn-cu-salteluta-protectii-laterale-pernuta-si-plapumioara-amorosos.aspx
Deși există o mare varietate de pătuțuri pe piață și nu este ușor să facem o alegere, dacă ținem cont de aceste criterii, ne fixăm un buget, ne gândim la locul pătuțului și la accesoriile pe care le dorim, cu siguranță vom lua cea mai bună decizie pentru familia noastră.