Ce este și cum dezvoltăm inteligența emoțională a copilului

Ce este și cum dezvoltăm inteligența emoțională a copilului

11 +0300, Tuesday Alina Diana

Am tot auzit în ultimul timp vorbindu-se despre inteligența emoțională a copiilor și cum poate fi aceasta dezvoltată. Astfel am început să adun cât mai multe informații, să mă documentez cât mai bine în legătură cu aceasta, ca să văd ce înseamnă exact și ce aș putea face la rândul meu, pentru a dezvolta inteligența emoțională a copiilor mei. Ce am descoperit este că ea nu reprezintă o noțiune nouă, poate doar denumirea în sine, dar ceea ce înseamnă de fapt este să ajungi să ai succes, să fii fericit și să te știi folosi de inteligența naturală ca să iți atingi scopurile. Toate acestea se bazează pe emoții și gestionarea cât mai eficientă a acestora. Adică să nu lași emoțiile să te copleșească, ci să înveți să deții tu controlul asupra lor. Auzim de multe ori că cel mai deștept coleg de clasă nu a ajuns atât de departe pe cât am fi crezut, iar un coleg mediu la învățătură a ajuns să aibă un succes mult mai mare în viață. Diferența dintre aceștia a facut-o tocmai această inteligență emoțională.

Emoțiile se transmit, așa că starea noastră interioară va avea un anumit impact și asupra celorlalți cu care interacționăm. De aceea este necesar să ne echibrăm în interiorul nostru, pentru a putea ajunge să avem succes într-un grup, organizație etc.

Există o diferență clară între inteligență și inteligența emoțională, precum și între coeficienții care le măsoară. Coeficientul de inteligență (IQ) măsoară potențialul genetic al individului, cu care se naște și care se definitivează în jurul vârstei de 12 ani. Acesta nu poate fi dezvoltat și îmbunătățit ulterior. Coeficientul de inteligență emoțională (EQ) măsoară maturitatea emoțională a individului, iar aceasta se poate dezvolta și îmbunătăți pe tot parcursul vieții. Un echilibru între cei doi coeficienți poate asigura succesul nostru ca individ. La ceea ce poate lucra însă oricine este inteligența emoțională.

Inteligența emoțională reprezină:
– auto-cunoaștere, înțelegere mai bună a propriilor emoții, auto-conștientizare, auto-analizare a stărilor proprii, auto-motivare
– auto-control, gestionarea cât mai eficientă a propriilor emoții
– empatie și conștiință socială, observarea emoțiilor altor persoane
– gestionarea cu succes a relațiilor cu ceilalți, folosindu-ne de ceea ce știm despre emoții

Beneficiile dezvoltării inteligenței emoționale sunt multiple, în primul rând asupra sănătății. S-a dovedit că un șoc emoțional poate duce la boală, precum și faptul că deținând controlul asupra emoțiilor proprii, duce la o stare fizică și mentală mai bună. Gândirea negativă poate duce la îmbolnăvire, iar o gândire pozitivă poate ajuta la vindecare. Dezvoltarea inteligenței emoționale mai poate duce la o mai bună calitate a vieții, evoluție profesională, o mai bună comunicare cu ceilalți, adaptare mai ușoară și o stare de fericire și împlinire.

Dezvoltarea personală, experiențele de viață și provocările te ajută să dobândești o maturitate emoțională. Dacă adulții pot înțelege altfel emoțiile care îi copleșesc, pentru un copil este ceva mai dificil să înțeleagă ce anume îl face să se simtă într-un anumit fel.

Cum îi putem ajuta pe copii să-și dezvolte inteligența emoțională?

1. urmărirea unor filme potrivite: un film extraordinar este „ Întors pe Dos ” (Inside Out). Filmul are la baza ideea originală a lui Pete Docter, după ce a observat anumite schimbări de personalitate la fetița lui, pe măsură ce aceasta creștea. Producătorii filmului au consultat mai mulți psihologi cu scopul de a descoperi amănunte mai puțin cunoscute despre mintea umană, care au fost fundamentele ce au stat la baza creionării poveștii. Filmul este considerat cea mai importantă capodoperă Pixar, recenziile criticilor aclamând atât conceptul unic al producției cât și subiectul emoționant abordat. Filmul a fost blockbuster , câștigând 91 de milioane $ în box office (în cadrul primei zile de lansare). „Întors pe Dos” se concentrează pe povestea micuței Riley, și pe modul în care emoțiile din mintea ei, Bucuria, Furia, Dezgustul, Frica și Tristețea, încearcă să o ghideze pe aceasta în viață.

2. să le citim cărți / povești care să vorbească despre emoții: pe lângă filme, există și cărți despre emoții, unele dintre acestea fiind special scrise pentru copii.

Din cartea „ Ai umplut găletușa azi ” scrisă de Carol McCloud învățăm că toți oamenii au câte o găletușă invizibilă plină cu gânduri și sentimente bune. Atunci când găletușa oamenilor este plină, ei sunt fericiți și se simt bine. Iar atunci când ea este goală, ei nu se mai simt bine. Oricine poate umple găletușa altcuiva (iar copiii primesc și câteva sfaturi despre cum ar putea s-o facă) și în timp ce umpli găletușa altcuiva, se umple și a ta. Când îi rănești pe ceilalți, bagi lopățica în găletușa lor, golindu-ți și propria ta găletușă. Nu îți poți umple niciodată propria găletușă golind-o pe a altora.

Sunt foarte interesante și cărțile lui Brian Moses din gama Emoțiile tale. În primii ani de viaţă, copiii pot avea numeroase emoţii pe care nu și le pot explica. Această serie de cărți ilustrate prezintă o parte dintre ele într-o manieră amuzantă, dar încurajatoare. Fiecare carte conține o notă adresată părinţilor și învăţătorilor în care li se sugerează diverse moduri de a-i ajuta pe copii să facă faţă acestor emoţii. Cartea ” Mă simt trist ” este o carte potrivită pentru copiii care se confruntă cu stări de tristețe. Învățăm alături de copiii noștri să ne gestionăm emoțiile. Cartea evidențiază cum te simți când ești trist, dar are și o parte pozitivă, deoarece după fiecare moment de tristețe urmează unul de fericire. Important este sa-ți dai seama ce te face să schimbi starea de tristețe cu cea de fericire, să vezi partea plină a paharului.
Cartea „ Mi-e frică ” ne spune cum ne simțim când ne e frică și cum să trecem peste aceste stări și să fim curajoși.

Cartea „ De ce vă certați, Matei ?” scrisă de Brigitte Weninger ne ajută să descoperim că nu e așa de amuzant să ne jucăm singuri și că un prieten adevărat găsește întotdeauna puterea să ierte. Copiii învață astfel să-și gestioneze singuri conflictele apărute, să lege și să păstreze prietenii.

Există și cărți practice (Colecția MultiQ), care conțin exerciții pentru dezvoltarea inteligențelor multiple, încă de la cele mai fragede vârste. Cu ajutorul acestor caiete de activități, părinții pot descoperi care sunt principalele tipuri de inteligență care îl caracterizează pe copil și vor putea, astfel, să îl direcționeze spre performanță în domeniile în care excelează, dar și să încurajeze dezvoltarea celorlalte tipuri de inteligență.

3. prin jocurile potrivite: după cum știm, copiii învață cel mai ușor prin joacă, de aceea e indicat să ne străduim să găsim jocuri potrivite pentru ei, prin care să își dezvolte inteligența emoțională. Putem crea noi jocurile (există foarte multe exemple pe internet) sau le putem cumpăra, existând acum și în oferta magazinelor online diverse jocuri despre emoții.

Exemple :
– Un joc drăguț ar fi să lăsăm copilul sa reinventeze finalul unei povești pe care o știe deja. Copilul va da poveștii finalul pe care el îl dorește, ceea ce îi oferă controlul asupra emoțiilor.

Joc de Potrivire Ce Simte Maimuțica : Acest joc adorabil cu maimuțica îi va ajuta pe copii să identifice și să își exprime diferite emoții: fericire, supărare, furie, surprindere și frică. Copilul observă chipul maimuțicii și trebuie să găsească motive pentru care maimuțica se simte așa. De asemenea cardurile cu imagini îi încurajează pe copii să se gândească la anumite situații și la emoțiile pe care le-au avut la acel moment.

Joc Interactiv Emoții : Un joc amuzant care îi va ajuta pe cei mici să învețe să își exprime emoțiile și sentimentele într-o manieră interactivă. Jucătorii trebuie să găsească 4 carduri de aceeași culoare cu emoții diferite sau 4 carduri cu aceeași emoție în culori diferite. Poți să obții cardurile desenând, povestind, mimând sau făcând anumite expresii faciale care să îi ajute pe ceilalți jucători să identifice emoția.

LEGO DUPLO Primele Mele Emoții este un joc de lego, adresat copiilor mai mici, de la 1 an și jumătate până la 3 ani care îl va ajuta pe copil să învețe să recunoască și să înțeleagă emoții diferite, utilizând aceste personaje viu colorate construibile. Întoarce cărămizile cu două fețe pentru a explora expresii diferite ale feței și utilizează cărămizile de povești cu două fețe pentru a-ți crea propriile basme cu stări de spirit și sentimente.

Ca și concluzie, ne putem dezvolta inteligența emoțională, prin lucruri simple care ne fac plăcere și ne binedispun, cum ar fi o plimbare în natură, sportul, meditația sau o cafea privind răsăritul. Așadar să găsim acele lucruri care ne fac fericiți și care generează o stare de bine. Astfel vom reuși sa transmitem și copiilor emoții pozitive și să găsim activități potrivite pentru dezvoltarea inteligenței lor emoționale.

More articles