Tot mai mult vedem in jurul nostru si citim, despre copii diagnosticati cu ADHD, depresii in randul adolescentilor sau cresteri de posibile sinucideri. Nu, nu e de vina sistemul scolar, desi poate fi unul din elemente, si nici faptul ca asa sunt ei. Oricat de dureros ar suna, oricat de greu ne e sa acceptam, noi parintii suntem responsabili pentru problemele copiilor nostri.
Ce se intampla cu copiii nostri?
Suntem parinti, lucram cel putin 8 ore pe zi si suntem invadati de activitati zilnice si de tehnologie. E un adevar in care probabil ne regasim multi. De prea multe ori, dupa o zi dificila, nu mai avem timp pentru a povesti cu copiii nostri, de a vedea cum le-a fost si ziua lor. Copiii au nevoie de momente in care sa isi impartaseasca emotiile, de limite si ghidare in viata. Au nevoie inca de la varste mici de asumare a responsabilitatii, de miscare, sport si natura, si mai ales de interactiune sociala si timp liber.
Din pacate, in ziua de astazi, copiii au parte de parinti care petrec prea mult timp pe telefon sau tableta, care nu reusesc sa impuna limite si astfel copiii au tot controlul. Orele de somn nerespectate, o viata sedentara fara sport si fara iesiri la aer, si mai ales prea multe ore in fata calculatorului sau telefonului, face ca aceasta generatie sa fie total diferita – Cum ai putea creste copii sanatosi intr-un mediu nesanatos?
Ce poti face pentru o schimbare?
1. Invata sa spui NU
Copiii vor lucruri, dar nu au neaparat nevoie de ele. Daca reusim sa le explicam acest lucru, in timp vor invata ca acel NU e defapt in folosul lor. Le suntem parinti, nu prieteni – cu cat copiii inteleg mai repede acest lucru vor accepta mai usor ca exista niste limite.
2. Mai multa mancare sanatoasa
Mai putine dulciuri, mai putin zahar si mai putine snack-uri. Poate pare dificil, dar nu e. Macarea gatitia e de multe ori mult mai sanatoasa. Iar un fruct sau o leguma la gustarea dintre mese e o alegere potrivita.
3. O ora pe zi afara
Minim, am completa noi. Se recomanda minim o ora pe zi pentru activitate afara. Fie ca alegeti o plimbare, o iesire cu bicicletele, pescuit, joaca in parc sau orice alta activitate, o ora de miscare e buna pentru intreaga familie, atat fizic cat si psihic.
4. Cina in familie
Un element esential pentru o familie fericita e o masa in familie. Poate e complicat in fiecare zi, dar cu cat mai multe zile cu atat mai bine. Pare destul de simplu, dar mai apare un element – o cina in familie fara tehnologie. Oare am putea rezista?
5. Cu totii suntem implicati in treburile casnice
E responsabilitatea tuturor sa avem grija de casa noastra si sa mentinem un spatiu curat si aranjat. Asa ca, chiar daca copilul e mic, poate invata sa fie responsabil. In fiecare zi poate ajuta la aranjarea hainelor, la aranjatul mesei pentru cina, stransul jucariilor sau cumparaturi.
6. Ore de somn bine stabilite
Un program de somn ofera copiilor o disciplina dar si energie pe tot parcursul zilei. Insa acestea trebuie respectate cu strictete. Totodata specialistii recomanda evitarea expunerii la televizor inainte de culcare, pentru un somn mai linistit.
Copiii au nevoie sa invete sa fie independenti si responsabili. Acest lucru inseamna si sa evitam sa le mai facem noi ghiozdanelul pentru gradinita/scoala, sa mergem repede sa ii ducem lucrurile uitate sau sa le curatam fructele de coaja. Mai bine ii invatam cum sa faca acest lucru singuri.
Cu totii avem nevoie sa invatam lucruri si singuri. Dar daca noi ca adulti putem sa ne cream singuri aceasta oportunitate, copiii au nevoie de un pic de ajutor. Creativitatea si invatarea prin actiune intervin si atunci cand se plictisesc.
Sfatul tuturor specialistilor este sa evitam sa le mai dam acces la tehnologie atunci cand se plictisesc. E mai usor poate pentru noi ca parinti, dar nu ii ajuta deloc in dezvoltarea lor emotionala si psihica. Copiii au nevoie de afectiune, de a invata cum sa isi gestioneze emotiile, frustrarea, supararea, au nevoie sa invete empatie, maniere si sa se conecteze emotional cu noi.
Mai multe despre subiect gasiti si aici