Intotdeauna trebuie tinut cont de nivelul de umiditate din camera. In perioada de vara, aerul poate sa devina uscat datorita folosirii aerului conditionat sau datorita razelor de soare puternice, iar in perioada de iarna aerul devine uscat datorita incalzirii incaperilor. Aerul uscat cauzeaza duereri de gat si determina apariţia alergenilor. Aceasta problema poate fi inlaturata prin montarea unui umidificator in camera copilului.
Umiditatea optima, recomandata de medici, se situeaza intre valorile de 45% si 55%. S-a demonstrat stiintific ca o umiditate de peste 45% reduce semnificativ riscul de gripa sau raceala, in schimb cresterea umiditatii peste 60% faciliteaza dezvoltarea mucegaiului si ciupercilor.
Daca nu detineti un umidificator atunci trebuie sa il cumparati. Dar cum puteti sti care este cel mai potrivit? Sunt mai multe criterii de care trebuie tinut cont, unul dintre acestea este marimea camerei in care il veti plasa, deoarece fiecare tip de umidificator poate produce o anumita cantitate de abur, potrivita pentru o anumita suprafata.
Trebuie multa atentie la corelarea celor doua elemente: suprafata camerei si umiditatea generata de umidificator. De exemplu, alegerea unui umidificator cu aer cald pentru o camera de dimensiuni mici, nu va fi tocmai cea mai inteleapta alegere. De asemenea, folosirea unui singur umidificator intr-o camera cu suprafta prea mare pentru forta lui de a produce aburi, va face ca acesta sa fie mai putin eficient, si datorita distributiei neuniforme.
Un umidificator bun va reusi sa pastreze o umiditate potrivita in incaperi, fiind extrem de util mai ales atunci cand aerul este uscat, aerul uscat usuca mucoasele ceea ce nu este foarte benefic pentru sanatate.
Alegerea celui mai bun umidificator pentru camera copilului este o decizie ce contribuie la dezvoltare copilului precum si la mentinerea sanatatii acestuia. Bebelusii si copiii mici sunt mai sensibili la deficitul de umiditate din atmosfera, si pentru asta exista umidificatoare speciale pentru bebelusi care nu ar trebui sa lipseasca din camera lor.
Acestea sunt recomandate bebelusilor deoarece sistemul lor respirator este fragil si delicat, iar aerul cu umiditate prea mica nu le este prielnic, iar daca li se ofera o atmosfera optima le este protejata sanatatea si intarit sistemul imunitar. Un aer cu umiditatea potrivita ajuta copiii sa respire mai bine, ii protejeaza de alergii si de uscarea mucoasei si a pielii, si chiar daca au probleme cu nasul infundat se vor simti mult mai bine. O umiditate potrivita in camera poate preveni multe probleme precum raceala, gripa, astmul sau alergiile precum si contribuie de asemenea la vindecarea mai rapida a acestora.
Un umidificator cu aer cald (aburi calzi) este recomandat in special pentru zilele friguroase, in special iarna, deoarece acesta prin faptul ca fierbe apa, distruge eventualii agenti patogeni, fiind una dintre solutiile pentru persoanele alergice la mucegai, iar aburul cald (mai ales daca se pun si uleiuri volatile antiseptice), previne racirea copiilor. Un umidificator cu aer cald ajuta si la pastrarea unei temperaturi mai ridicate in camera, reducand astfel cheltuielile de incalzire.
Un alt avantaj important al umidificatoarelor cu aer cald este acela ca sunt mai silentioase decat umidificatoarele cu aer rece, putand fi folosite astfel si noaptea fara sa tulbure somnul bebelusului. Un dezavantaj al acestor aparate ar fi ca este necesara schimbarea mai frecventa a filtrelor (apa calda incurajeaza formarea bacteriilor) si datorita temperaturii ridicate au si o mica doza de pericol.
Avantajul unui umidificator cu aer rece este acela ca poate fi folosit atat pe timp de vara, cat si iarna. Dezavantaj ar fi folosirea lui in timpul iernii, iar daca este racoare in camera creste riscul ca cel mic sa raceasca mai usor, insa o pozitionare conform indicatiilor producatorului si reglarea in functie de dimensiunea camerei se va elimina acest neajuns si se va realiza necesarul de confort. Umidificatoarele cu aer rece pot functiona prin evaporarea apei la trecerea unui curent de aer prin pulverizarea unui jet foarte fin de apa sau cu ajutorul ultrasunetelor. Un alt avantaj al umidificatoarelor cu aer rece este ca pot acoperi suprafete mai mari, in comparatie cu umidificatoarele cu aer cald, ce sunt potrivite pentru suprafete mai mici. Daca nu se foloseste apa distilata, acestea elimina in atmosfera sub forma de praf mineralele si impuritatile din apa, ce se depun pe mobila sub forma de praf, dar acestea ajung si in caile respiratorii ale copilului.
Un umidificator cu ultrasunete ”loveste” apa cu ultrasunete si prin vibratii rapide “separa” apa in picaturi foarte fine care la randul lor sunt eliminate in mediul ambiant cu ajutorul unui ventilator.
Folosirea unui umidificator cu ionizator are avantantajul ca poate reduce cantitatea de praf din camera, datorita faptului ca filtrul ionizat atrage particolele de praf. Aparatele electronice, fumului de tigara si poluarea incarca atmosfera cu ioni pozitivi, ceea ce reprezinta un factor de stres pentru organism, unii percepand aceasta ca o atmosfera apasatoare. Pentru refacerea echilibrului este necesara incarcarea aerului cu ioni negativi (ionizare), ceea ce un astfel de umidicator poate face.
Este important de retinut ca la aceste umidificatoare trebuie utilizata apa distilata si nu apa de la robinet, pentru a proteja umidificatorul de depunerile de calcar, dar si pentru a proteja plamanii bebelusului. De asemenea este indicat ca in camera in care este amplasat umidificatorul sa existe si un termometru si higrometru cu ajutorul caruia sa se poata monitoriza temperatura si umiditatea din camera. Unele umidificatoare le au integrate.
Pentru a preveni proliferatea agentilor patogeni este indicat sa se schimbe zilnic apa din rezervorul acestuia si sa se curete conform indicatiilor producatorului.
Pe BestKids.ro se gasesc multe modele de umidificatoare, astfel incat sa se poata alege alege solutia optima pentru fiecare.
Alte criterii de care trebuie tinut cont
- capacitatea rezervorului de apa, in general intre 0.5 si 5 litri, in functie de acesta are si o durata de functionare ( 6-12h);
- prezenta unui indicator pentru terminarea apei din rezervor;
- sistemul de deconectare automata la terminarea apei din rezervor, evitand astfel deteriorarea aparatului sau provocarea unui incendiu;
- senzori pentru masurarea umiditatii si temperaturii din camera;
- rotirea automata a acestuia poate ajuta la o distributie mai buna a umiditatii;
- unele umidificatoare au si un sistem cu raze UV (ultraviolete) pentru distrugerea a 99,9% dintre bacteriile si germenii din apa;
- sistem de prevenire a depunerilor de calcar, iar daca modelul ales nu are asa ceva se recomanda folosirea apei distilate (nu apa plata ca aceasta contine minerale) in caz contrar acesta se poate deteriora;
- posibilitatea de reglare a cantitatii de apa pulverizata in incapere.