Scaune auto pentru copii

Scaune auto pentru copii

6 +0200, Friday Florina

Sursa foto: driving.co.uk

Părinte cu copil mic, caut scaun auto.

Dacă te regăsești în această categorie sau vrei să cunoști mai multe detalii despre cum poți alege cea mai bună variantă pentru copii, ai ajuns în locul potrivit. În următoarele rânduri poți găsi informații privind elementele esențiale care fac mai ușoară alegerea unui scaun auto .

Categorii scaune auto

Scaunele auto pentru copii se aleg în funcție de greutatea și înălțimea copiilor. Astfel că pentru bebelușii cu vârsta cuprinsă între 0 și 12/15 luni se recomandă scoica sau coșulețul care trebuie poziționat cu spatele la sensul de mers. Există însă și scaune convertibile care sunt recomandate în funcție de accesoriile existente, pentru copii de la 0 la 12 ani. Scaunele convertibile aparțin unei anumite grupe, element la care trebuie să fim atenți:

  • grupa 0 este reprezentativă pentru copii cu greutatea între 0-18kg
  • grupa 1 pentru copii cu greutatea între 9-18kg
  • grupa 2 pentru copii cu greutate între 15-22kg
  • grupa 3 este reprezentativă pentru copii cu greutatea între 22-36kg

Există însă scaune care se integrează în mai multe categorii 1/2/3 sau doar 2/3. Este de reținut însă că scaunele care fac parte din grupa 0 și 1 trebuie orientate cu spatele la sensul de mers pentru a oferi mai multă siguranță copilului. De la 15kg sau 12 ani în sus, este recomandat scaunul booster sau un înălțător, alegerea făcându-se și în funcție de înălțime: centura de siguranță este folosită cea pentru adulți, banda orizontală a centurii trebuie să treacă exact peste șoldul copilului și nu deasupra stomacului, iar banda diagonală trebuie să treacă peste umăr, nu peste gât.

Scaunele booster au un avantaj în plus față de înălțătoare, deoarece părțile laterale protejează mai bine și previn lovirea copilului în caz de impact, oferind susținere în zona capului.

Trebuie avut grijă când se face trecerea de la scaun auto la booster sau înălțător, deoarece există tendința de a face această alegere prea repede. Trebuie să fim atenți la cum se așează centura de siguranță a adulților (sold – stomac, umăr – gât), dar și dacă există riscul de a aluneca din scaunul de mașină.

Sistemul de prindere

În acest moment există două posibilități pentru sistemele de prindere a scaunului auto pentru copii: cu centură sau sistem ISOFIX. Scaunele auto care folosesc sistemul de prindere ISOFIX, adică International Standards Organization FIX, sunt considerate cele mai sigure în acest moment, deoarece se fixează perfect în mașină și nu permit mișcarea scaunului odată ce a fost montat.

Scaunele cu ISOFIX pot fi folosite însă doar în mașinile care au în dotare punctele de prindere. Trebuie verificat înainte de a cumpăra un scaun auto cu acest sistem de prindere, dacă mașina este compatibilă. Mașinile fabricate după 2006 au încorporat acest sistem, cel puțin pe unul din locurile din mașină.

Reglementări

Copiii cu o înălțime de până la 135cm pot fi transportați în mașină doar dacă sunt fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii. Iar cei care trec de această înălțime trebuie să poarte centurile de siguranță pentru adulți. Conform Codului Rutier aceste reglementări trebuie respectate pentru a evita sancționarea și riscurile accidentărilor grave în caz de impact.

Conform noilor reglementări, scaunele auto trebuie să fie obligatoriu omologate și adecvate caracteristicilor fizice ale copilului. Scaunul corespunzător grupei 0 sau coșulețul poate fi motat pe bancheta din spate, dar și pe scaunul din dreapta șoferului în cazul în care este posibilă fixarea lui, însă trebuie ca airbagul, dacă acesta există, să fie dezactivat.

Noul standard european în ceea ce priveste siguranța copiilor în mașină, este i-Size . Această normativă a fost implementată în 2013 cu scopul de a îmbunătății nivelul de siguranță și protecție. Conform i-Size, scaunele sunt testate și împotriva impactului lateral, nu doar frontal, folosind manechini dotați cu senzori interni pentru a descoperi care sunt riscurile la care este supus copilul în cazul unui accident. Acest standard european funcționează în paralel cu cel deja existent și există doar alături de sistemul isofix.

Care este cel mai sigur loc în mașină?

În urma testelor privind accidentele de mașină, studiile au demonstrat că cel mai sigur loc în mașină este pe bancheta din spate, locul din mijloc, acesta fiind locul unde este sugerat să fie instalat și scaunul auto pentru copii. Înainte de a face însă această alegere, trebuie să verificăm că există un sistem de prindere isofix și dacă centura se prinde în 3 puncte. În cazul în care nici una din variante nu se potrivește cu mașina dumneavoastră, oricare din locurile de pe bancheta din spate este recomandat, atâta timp cât scaunul este fixat corect.

Elemente esențiale la care trebuie să fim atenți

  • să asigure comfortul și siguranță pe durata deplasării
  • tapițeria să fie detașabilă pentru spălare
  • să conțină protecție suplimentară în zona centurilor
  • tetiera să fie ajustabilă
  • spătarul să fie reglabil în mai multe poziții
  • dacă conține husă, aceasta să fie detașabilă și să se poată spăla la mașină
  • centurile să conțină sistem de prindere în 5 puncte

Chiar dacă poate ne e mai la îndemână să folosim un scaun auto vechi, poate primit în dar de la prieteni sau rude nu este recomandată folosirea lui. Dacă scaunul auto e utilizat deja de mai mult de 6 ani există riscul să nu mai reziste la fel de bine în cazul unui accident, oricât de mic ar fi acesta. Mai multe detalii despre ce recomandă producătorii găsiți aici .

Scaune auto dar și alte accesorii potrivite pentru ele găsiți pe site-ul bestkids.ro

More articles