Este o adevărată provocare pentru părinți să ia copilul din fața televizorului atunci când doresc. De multe ori îi atenționăm că mai sunt 10 minute până la ora mesei, dar degeaba. Când îi luăm din fața televizorului încep și crizele de furie și plâns.
De ce se întâmplă asta?
Isabelle Filliozat, psiholog specialist în parentingul pozitiv, spune că televizorul cauzează o anumită plăcere la nivelul creierului, iar copilul se află într-o altă lume când privește ecranul. Orice om, nu numai copiii, se află de fapt într-o altă lume atunci când sunt absorbiți de un film sau de un joc pe computer. Ne simțim bine și nu vrem ca această stare să ia sfârșit. În aceste momente, creierul nostru produce dopamină, care ne eliberează de stres și durere. În momentul în care oprim ecranul, nivelul dopaminei scade brusc și poate crea o senzație de durere în corp. După acest șoc psihic începe și criza copilului.
Ce putem face ca să evităm aceste crize?
Nu este indicat să oprim brusc televizorul sau jocul copilului. Ceea ce trebuie să facem este să intrăm treptat în zona lui. Putem să ne așezăm lângă el la TV și să vizionăm împreună cu el filmul preferat câteva secunde. Apoi îi punem o întrebare. De exemplu: “La ce te uiți, dragule?” sau “Cine este acest personaj? Mi se pare foarte comic.” Copiilor le vor plăcea ca părintele să intre în lumea lor. Dacă sunt în continuare absorbiți de ecran, nu ceda, mai stai câteva momente lângă ei și continuă să le pui întrebări. De îndată ce încep să răspundă la întrebări, înseamnă că treptat părăsesc zona lor și reintră în lumea reală. Dopamina nu mai scade brusc, datorită podului pe care l-am construit între noi. De aici începe comunicarea și magia. Mulți copii, fericiți că au atenția părinților, opresc singuri televizorul.
Acset mic truc propus de psihologul Isabelle Filliozat te va ajuta cu siguranță la crearea unei legături de comunicare între tine și copilul tău, iar oprirea televizorului sau a computerului nu se va mai termina cu o criză de plâns.
Încercați și voi! Succes!