Am încercat să îmi amintesc de prima mea zi de grădiniță, însă fără succes. Povestea spune că am plâns pentru că îmi doream să merg la grădi, acolo era și sora mea și vroiam să fiu și eu. Așa că după 3 zile de mers la grădiniță la grupa mare, singura soluție a fost să mă înscrie și pe mine la grupa mică. Prima zi oficială de grădiniță.
Lucrurile s-au schimbat însă de atunci și aud tot mai des de părinți care sunt stresați de prima zi de grădiniță, ei plâng, copiii plâng, și urmează un șir de săptămâni dificile. Dacă vrei să treci mai ușor peste aceste momente, citește în continuare câteva tactici de a trece mai ușor peste prima zi de grădiniță.
Cum ajutăm copii să treacă mai ușor peste momentul începerii grădiniței?
Ne apropiem de momentul când copilul nostru va începe prima zi de grădiniță și sunt câteva lucruri pe care le recomandăm tuturor părinților.
1. Vorbește cu copilul despre grădiniță din timp. Explică-i ce presupune mersul la grădiniță, ce se va întâmpla acolo, cât de mult va sta, cine îl va lăsa la grădi și cine și când îl va lua acasă. Astfel îi va fi mai ușor să accepte schimbările care se vor întâmpla în viața lui și se va obișnui cu acest gând.
2. Povestește-i despre noul program, despre ora de trezire, despre cum vă veți pregăti de plecare. În acest fel se va adapta mai ușor programului pe care va trebui să îl respecte de acum încolo și va ști la ce să se aștepte în prima zi, fără emoții și fără plânsete de dimineață. Este prima zi de grădiniță, iar noi ne luăm micul dejun.
3. Implică-l în toate activitățile dedicate aceste zile. Cumpăratul hainelor noi,
a rechizitelor sau a ghiozdănelului
. Oricât de neînsemnat poate părea, copiilor le place să își aleagă încă de la vârste fragede lucrurile care le plac, fie pentru că sunt colorate, cu personaje din desene animate sau animăluțele preferate. Astfel că dacă își va alege singur ghiozdănelul cu siguranță va fi nerăbdător să îl poarte în fiecare zi.
Cum trecem noi, ca părinți, peste momentul începerii grădiniței?
Copiii au această abilitate specială de a se adapta mai ușor noilor situații, dacă le dăm această posibilitate. Pentru aceasta e important să fim alături de ei, să ne lăsăm emoțiile și neîncrederea deoparte și să ne bucurăm de un nou început.
Emoțiile pe care noi le transmitem pot să îl afecteze pe cel mic, tocmai de aceea recomandăm cu drag ca în prima zi de grădi să le lăsați acasă. Bucurați-vă de faptul că bebele a crescut, că de acum va învăța să fie mai independent, va învăța să se comporte în colectivitate, să socializeze și să își facă prieteni. Veți fi surprinși cât de bine se va descurca. Cum trecem mai ușor peste aceste momente?
1. Informați-vă din timp despre grădiniță, despre lucrurile care trebuie cumpărate sau pregătite. Sunt unele grădinițe care cer rechizite speciale, pijămăluțe inscripționate cu numele sau perniță. Sunt câteva lucruri esențiale care trebuie pregătite din timp, și vă scutesc de agitație pe ultima sută de metri
2. Căutați să o cunoașteți pe doamna educatoare. Atât voi cât și copilul. Va fi mai ușor să aveți încredere că totul va fi bine.
3. Mămicilor, încercați să nu plângeți. Știu, e dificil, însă nu îl ajută cu nimic pe cel mic. Există însă un moment potrivit pentru asta: când se închide ușa de la sala de clasă. Va fi o zi plină, o zi agitată, însă când veți ajunge acasă veți fi fericite să ascultați toate aventurile frumoase prin care a trecut, de această dată singur.
Lucruri necesare odată cu începerea gradiniței
Mămicile sunt nerăbdătoare și își doresc să fie pregătite pentru acestă zi. E un lucru aproape demonstrat științific. Chiar dacă sunteți sau nu în această categorie, am pregătit o listă de elemente necesare pentru prima zi de grădi.
- Rucsăcelul preferat de cel mic și sticluța de apă sunt cele mai importante pentru că le va păstra o perioadă mai îndelungată
- Hăinuțe – 2 schimburi – pentru atunci când se pătează sau murdărește și are nevoie de haine curate (un schimb de haine se lasă la grădiniță în dulăpior)
- Papucei de casă, cât mai confortabili, închiși pentru a nu îi ieși din picioare
E de verificat însă la grădiniță care sunt cerințele și nevoile. Cele mai multe grădinițe cer ca lucrurile copilului să fie înscripționate cu numele lui sau cusute, e posibil să se ceară rolă de șervețele sau prosopel, săpun lichid sau alte astfel de accesorii.
Încearcă să îi răspunzi la orice nelămurire legată de grădiniță pentru a se simți cât mai confortabil. Iar după prima zi e important să simtă că sunteți mândri de ei și că acest nou început este cea mai frumoasă perioadă a vieții lor, în care vor învăța lucruri noi și frumoase, iar munca și efortul depus contează cel mai mult.