Premergatorul – primii pasi in explorarea mediului inconjurator

Premergatorul – primii pasi in explorarea mediului inconjurator

5 +0300, Saturday Gabriela

Când fetițele mele au reușit să facă primii pași mergând de-a bușilea, iar apoi în picioare – susținându-se de obiectele din jurul lor, ne-am pus problema achiziționării unui premergător .

Observasem folosirea frecventă a premergătoarelor în alte familii cu copii de vârsta fetițelor noastre, cu mult înaintea acestei etape de deplasare prin propriile puteri. Cei mai mulți dintre bebeluși își petrec mare parte din timp în premergătoare încă din jurul vârstei de 6-7 luni. De fapt, producătorii acestora precizează că ele pot fi folosite imediat ce copilul învață să stea în șezut, nesusţinut.

Lumea privită de la verticală oferă copilului o nouă perspectivă vizuală

Un copil așezat în premergător este, cu foarte puține excepții, un copil fericit. Lumea privită de la verticală oferă o altă perspectivă privirii micuțului, care va fi mult timp preocupat de explorarea vizuală a spațiului înconjurător. Deplasarea va fi, la rândul ei, învățată cu ușurință, fiind necesară o simplă împingere pe tălpi, pentru a înainta. Majoritatea copiilor încep prin a se deplasa cu spatele, mișcarea de împingere în această direcție fiind mai facilă, însă nu vă faceți griji; curând micuțul dumneavoastră va învăța să se deplaseze atât în față, cât și în lateral, în măsura în care spațiul îi permite.

Premergătorul oferă copilului dumneavoastră șansa de a vă însoți pretutindeni în interiorul locuinței, fără a fi nevoie să fie ținut în brațe sau mutat dintr-un loc în altul într-un dispozitiv de susținere fix. Dotate cu curele de siguranță, premergătoarele sunt – totodată – un mod sigur de susținere a copilului, oferindu-i echilibru și menținându-l într-o poziție în care nu se poate lovi sau răsturna.

Majoritatea premergătoarelor sunt dotate cu funcții multiple, unele dintre acestea putând fi transformate în balansoare , respectiv maşinuţă de împins de către părinţi . Panourile frontale interactive sunt prevăzute cu jucării, muzica, lumini şi diverse sunete , preluând rolul unui adevărat centru de activități atunci când copilul dorește să se joace.

Pentru o dezvoltare corectă și armonioasă a copilului, alternați utilizarea premergătorului cu etape de mișcare și mers ”liber”

Există și dezavantaje ale utilizării excesive a premergătorului. În primul rând, poziția corpului copilului, atunci când acesta se deplasează în premergător, este diferită de poziția corpului în timpul mersului liber. Centrul de greutate al copilului este deplasat înspre spate, iar copilul pășește de cele mai multe ori pe vârfuri, nefiind necesară folosirea întregii tălpi. Astfel, copilul va învăța să pășească într-o poziție incorectă, ceea ce va duce la frecvente dezechilibrări ulterioare, când acesta va începe să meargă nesusținut.

Pe de altă parte, specialiștii atrag atenția că utilizarea excesivă a premergătorului ”lenevește” copilul, deplasarea facilă în acest mod scăzând interesul copilului pentru deprinderea și exersarea mersului liber. De aceea, se recomandă ca folosirea premergătorului să fie alternată cu momente de mișcare liberă a copilului și, mai târziu, cu exerciții de mers – copilul fiind ținut de mânuțe, pentru a favoriza o bună dezvoltare fizică a acestuia și o deprindere corectă a mersului biped.

Ce trebuie să știți când achiziționați un premergător

  • Verificați temeinic sistemul de siguranță și modul de închidere al centurilor.
  • Încercați să răsturnați premergătorul pe o parte, pentru a verifica stabilitatea acestuia la balans.
  • Verificați ca modelul ales să ofere posibilitatea reglării scaunului pe verticală, în funcție de vârsta și înălțimea copilului.
  • Verificaţi calitatea husei; aceasta trebuie să fie dintr-un material care să nu permită pielii copilului să transpire (bumbac sau poliester). Asiguraţi-vă că husa este detaşabilă şi lavabilă la temperaturi cât mai scăzute (30-40 grade).
  • Dacă urmează să utilizați premergătorul în spații cu diferențe de nivel, alegeți un model cu dispozitiv de blocare automată a roților în dreptul treptelor (step avoider).
  • Verificaţi ca greutatea maximă suportată de premergător să nu fie mai mică sau apropiată de greutatea copilului dumneavoastră.
  • Optaţi pentru modele dotate cu sistem special de reducere a vitezei, montat pe roţi.
  • Dacă doriţi totuşi o deplasare cât mai rapidă a copilului, puteţi opta pentru un model ale cărui roţi frontale să fie mobile, schimbarea de direcţie facilitând deplasarea.
  • Asiguraţi-vă că modelul ales are marginea inferioară din cauciuc, utilă pentru atenuarea şocurilor.
  • În măsura posibilităților, optați pentru modele multifuncţionale, ce pot fi folosite atât ca și premergător, cât și ca leagăn, maşinuţă de împins şi centru de activități.

More articles