În momentul în care aflăm vestea că vom fi părinți, lumea noastră capătă un nou contur, iar această călătorie deosebită vine însoțită de multe provocări. Părinții încep pregătirile pentru tot ce va urma, decorează camera micuțului, încep să achiziționeze pătuțul, căruciorul și alte obiecte necesare nou-născutului, precum și diferite hăinuțe pentru acesta. Într-un articol anterior am prezentat ce ar trebui să conțină trusoul bebelușului, iar acum am dori să venim și în ajutorul mămicilor, cu idei pentru cele necesare lor în cele nouă luni de sarcină, precum și după nașterea copilului.
Iată o scurtă listă cu câteva sugestii:
Articole pentru perioada prenatală:
–
Lenjeria pentru gravide
– este foarte important pe perioada sarcinii să avem haine cât mai comode, mai ales în ce privește lenjeria. Există chiloți speciali pentru gravide, cu centură integrată care este extrem de comodă și permite creșterea burticii fără a exercita vreo presiune.
–
Centura de protecție pentru gravide
, compatibilă cu toate autovehiculele, oferă protecție atât mamei cât și bebelușului.
–
Perna pentru mămică și bebeluș
oferă o poziție perfect sănătoasă și confortabilă în timpul alăptărilor, eliminând durerile de spate. Perna este utilă și pentru bebeluș, mai ales când începe să stea în poziția de șezut.
–
Centura suport pentru perioada prenatală
este recomandată în timpul contracțiilor false, oferind suportul adițional necesar și ajutând la prevenirea acestora. Aceste centuri se mulează perfect pe forma burticii în creștere și protejează spatele, atenuând durerile lombare.
–
Lenjerie de unică folosință pentru maternitate
–
Cosmetice speciale pentru gravide
, în special crema pentru vergeturi
–
Pernă și pătură electrică
, care datorită căldurii, ameliorează durerile
–
Aparate de masaj
– în timpul sarcinii un masaj este întotdeauna binevenit, ajutând la relaxarea mămicii și ameliorarea stărilor de rău
Articole pentru perioada postnatală:
–
Pompa de sân
este un accesoriu util mămicilor care alăptează. Laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebeluși. De aceea alăptarea are un rol important în dezvoltarea armonioasă a nou-născutului. Pentru multe mame însă, alăptarea vine la pachet cu o serie de dificultăți. Pompele de sân ajută la creșterea producției de lapte, extragerea laptelui în exces și golirea sânilor, stocarea laptelui matern pentru momentele în care mama nu este acasă lângă bebeluș, continuarea alăptării după ce mama se întoarce la muncă, hrănirea cu lapte matern a bebelușilor născuți prematur etc. Există atât pompe de sân manuale, cât și electrice, acestea din urmă fiind mai practice, dar mai scumpe.
–
Perna de alăptare
permite așezarea într-o poziție corectă a copilului în timpul alăptării, preluând din tensiunea din mâini și coloana vertebrală a mamei. Aceste perne se pot folosi atât la gravide cât și la nou-născuți.
–
Tampoanele de sân
sunt concepute special pentru igiena și confortul mămicilor. Hainele mămicii vor rămâne astfel curate, fără pete inestetice. Aceste tampoane pot fi folosite și sub lenjerie, având forma anatomică a sânului sau benzi adezive. Tampoanele de sân pot fi din materiale antibacteriene, prevenindu-se apariția iritațiilor sau ragadelor.
–
Absorbantele sanitare postnatale
– concepute special pentru perioada postnatală
–
Protecțiile de mamelon
din silicon ajută la alăptarea în cazul mameloanelor dureroase, crăpate, plate sau ombilicate.
–
Unguentele pentru mameloane
cu lanolină sunt foarte bune pentru calmarea mameloanelor și pentru hidratarea lor.
–
Pantalonul anticelulitic
,
centura sau
corsetul postnatal
,
gelurile și cremele anticelulitice
,
aparatele de masaj și electrostimulatoare
ajută mămica să revină la forma inițială dinainte de naștere.
Nou-născutul va capta atenția tuturor, dar să nu uităm nici noi, mămicile, de timpul prețios de care avem mare nevoie pentru noi și pentru îngrijirea noastră personală. Un masaj, o vizită la cosmetică sau la salonul de înfrumusețare sunt mereu bine-venite. Dacă ni se pare mult prea complicat, putem să căutăm să prindem câteva momente pentru noi, chiar acasă. Când copilul doarme sau când rămâne cu alt membru al familiei pentru câteva minute, putem profita de un moment doar pentru noi. O mămică relaxată va fi o mămică fericită.