In dialog cu burtica: ascultarea zgomotelor fetale

In dialog cu burtica: ascultarea zgomotelor fetale

10 +0200, Wednesday Gabriela

Primele semne de sarcina, primul control medical, prima ecografie,  sunt momente care pregatesc psihic fiecare femeie pentru dezvoltarea unei legaturi emotionale incredibile cu samburele de viata din burtica ei. Emotia primelor saptamani de sarcina va antrena proaspata mamica intr-o avalansa de ganduri, sentimente si senzatii unice, neexperimentate pana atunci. Tot ce se va intampla de acum incolo se va constitui ca un permanent dialog cu copilul ei, o continua aprofundare si amplificare a relatiei cu acesta, pe toate planurile senzoriale. Inca din primele zile, mama incepe, instinctiv, sa vorbeasca cu “burtica”, sa o mangaie, sa o privesaca, asteptand cu nerabdare sa primeasca primele semnale de raspuns din interior. Si, chiar daca pana la a percepe primele miscari ale fatului mai este nevoie sa treaca saptamani bune de sarcina, exista un moment emotionant,  foarte apropiat conceptiei, in care bebelusul isi saluta mama, oferindu-i primele batai ale inimii lui.

Dupa numai 20 de zile de la conceptie, inima bebelusului va incepe sa bata intr-un ritm ametitor, putin dupa aceasta sunetul ei putand fi auzit prin amplificarea cu ajutorul aparatelor de tip Doppler. Aparatul Doppler functioneaza prin intermediul unor unde sonore inofensive, directionate spre inima fatului. Sunetul care se intoarce in receptorul aparatului este conditionat de miscarile inimii care bate, astfel putand fi auzita si masurata frecventa acestor batai.

Daca la primele controale medicale v-ati indragostit de sunetul inimii copilului dumneavoastra, trebuie sa stiti ca nu e nevoie sa asteptati vizitele la medic pentru a va putea bucura de magia acelor momente! Dupa 12 saptamani, bataile inimii devin suficient de puternice pentru a fi ascultate cu ajutorul tehnologiei de tip Doppler. Exista acum pe piata aparate speciale pentru ascultat zgomotele fetale , usor de folosit si care va ofera confortul utilizarii in intimitatea propriului camin, alaturi de ceilalti membrii ai familiei, de cate ori doriti.

Din fericire, ascultarea frecventa a batailor inimii bebelusului dumneavoastra nu presupune niciun risc pentru sarcina, dispozitivele de acest tip fiind neinvazive. Nu este folosit curent electric alternativ si nici unde radio care ar putea dauna in vreun fel sanatatii fatului.

Ce trebuie sa stiti atunci cand folositi aparatul de ascultat zgomote fetale

  • Acuratetea sunetelor receptionate depinde in mare masura de utilizarea aparatului intr-o pozitie corecta. Daca uneori aveti senzatia ca sun etele receptionate se aud incet sau infundat, miscati aparatul, astfel incat unghiul si distanta dintre inima bebelusului si receptorul aparatului sa se modifice.
  • Receptionarea sunetelor depinde si de pozitionarea placentei, precum si de cantitatea de strat adipos de pe abdomenul mamei. O mamica supraponderala va intampina dificultati in a asculta bataile iminii bebelusului ei pana dupa saptamana 20, cand fatul va fi suficient dezvoltat incat sa fie ascultat fara probleme. De asemenea, daca placenta se afla pe peretele din spate al uterului, va fi mai facil sa ascultati inima micului bebelus.
  • Cele mai puternice sunete sunt cele obtinute prin spatele bebelusului dumneavoastra. Puteti intui pozitia acestuia pipaindu-va burtica, spatele lui va fi perceput ca fiind tare si curbat spre interior.
  • Nu va alarmati daca sunetele sunt, uneori, receptionate cu o frecventa mai redusa decat cea normala. Pulsul fetal are valori de peste 120 batai/minut, in timp ce pulsul unui adult se situeaza sub limita de 100 batai/minut. Uneori, bataile inimii bebelusului dumneavoastra se pot confunda cu propriul dumneavoastra puls sau cu alte sunete emise de placenta.
  • Sarcinile multiple pot pune dificultati in ascultarea inimilor bebelusilor, sunete care uneori se confunda si sunt mai greu detectabile ca fiind pulsuri distincte. Totusi, adresati-va medicului specialist daca aveti suspiciuni legate de frecventa sau acuratetea batailor inimilor bebelusilor dumneavoastra.

Nu in ultimul rand, retineti ca nu exista nici un fel de confirmare stiintifica a faptului ca pulsul fetal variaza in functie de sexul copilului, acesta fiind intre 120 si 160 batai/minut, indiferent daca aveti fetita sau baiat. De aceea nu va hazardati in a alege prenume pentru copilul dumneavoastra si nu porniti la cumparaturi de obiecte roz sau albastre pe baza acestor masuratori!

More articles