De ce să le citim povești copiilor

De ce să le citim povești copiilor

May 11, 2018 Alina Diana

Trăim în era telefoanelor mobile și a internetului, iar cărțile rămân prăfuite pe rafturi. Niciodată nu ne ajunge timpul să facem toate activitățile pe care le-am dori într-o zi, iar timpul petrecut efectiv cu copiii este limitat de programul lor încărcat. De aceea, este foarte important ca atunci când suntem împreună să petrecem timp de calitate, astfel încât copiii să se aleagă cu ceva, să câștige un gram de atenție din partea părinților și un strop de educație.

Lectura este un mod plăcut de a petrece timp de calitate împreună, atât pentru copii, cât și pentru noi ca părinți. Lumea poveștilor este fascinantă, ajutându-ne să ne îmbogățim imaginația. Numai noi, părinții, le putem deschide apetitul pentru lectură, citindu-le la început noi poveștile, iar mai apoi lăsându-i să citească singuri. Dar este foarte important și propriul exemplu, e necesar să le arătăm copiilor că și nouă ne place să citim și chiar să citim și noi în același timp cu ei.

Poveștile citite împreună au o mulțime de beneficii asupra dezvoltării emoționale și cognitive a copiilor:
Dezvoltarea imaginației . Citindu-i copilului, el învață să asculte, dar și să-și imagineze contextul în care are loc acțiunea, cum arată personajele și să vizualizeze întreaga poveste conform propriei imaginații.
Dezvoltarea unei legături armonioase cu părintele . Cât de benefic este pentru copil să stea seara o jumătate de ora cuibărit în brațele mamei sau tatălui și să asculte vocile calde ale părinților. Legătura care se creează este una profundă și inegalabilă. Cititul împreună este una din activitățile care ne apropie cel mai tare de copil.
Petrecerea timpului de calitate împreună cu copilul . Deși mulți dintre noi ne străduim să petrecem cât mai mult timp cu copiii noștri, acesta nu este întotdeauna un timp de calitate. Chiar dacă stăm efectiv lângă ei, dacă noi suntem distrași de diferite treburi, iar ei stau cu telefonul sau tableta în mână, conectarea între noi nu există, iar în timp, lipsa acesteia poate avea consecințe neplăcute.
Dezvoltarea vocabularului . Vocabularul copilului se îmbogățește cu fiecare carte citită. El învață expresii noi, cuvinte mai grele decât cele obișnuite, iar noi ca părinți avem datoria de a le explica pe înțelesul lor. Chiar dacă întreruperile vor fi dese la început, pe parcurs copilul are mult de câștigat din ascultarea poveștilor.
Dezvoltarea atenției și a capacității de concentrare . La vârste fragede vom începe cu povești scurte, cu multe imagini și puțin text, iar apoi, treptat, copilul va învăța să se concentreze și să fie atent o perioadă din ce în ce mai lungă de timp. Acest lucru îi pregătește și pentru școală, unde trebuie să se concentreze și să fie atenți perioade mai lungi de timp.
Dezvoltarea abilității de comunicare . Citind împreună, copiii pot învăța să comunice mai ușor, urmărind modul în care comunică personajele, cât și tonalitatea și inflexiunile vocii noastre.
Dezvoltarea capacității de memorar e. Observăm adesea că dacă citim de mai multe ori o poveste copiii memorează pasaje întregi și pot să reproducă foarte repede povestea citită.
Dezvoltarea etică și morală a copilului . Poveștile îi învață pe copii diferența dintre bine și rău, precum și relația cauză-efect. Ascultând povești, copiii înțeleg că dacă te comporți într-un anumit fel, riști să ajungi la final într-o situație neplăcută. Este benefic să le citim copiilor și fabule, deoarece aceste scurte povestioare au la final câte o morală, care te învață ce este bine și ce este rău în societatea din zilele noastre. Astfel poveștile contribuie la formarea unui sistem de valori, copiii descoperind ce este dreptatea, bunătatea, cinstea, responsabilitatea, empatia și altruismul, precum și alte valori care se formează din frageda copilărie.
Menținerea sub control a informațiilor care ajung la copil . Alegând și citindu-le noi părinții poveștile, putem controla cât de cât informațiile care vrem să ajungă la copil, adaptate vârstei acestuia. Dacă îi oferim telefonul mobil și nu suntem atenți, copilul poate viziona ceva nepotrivit vârstei lui sau ce nu am dori să vadă.
Câștigarea experienței de viață . Poveștile nu trebuie neapărat citite dintr-o carte. Le putem de asemenea povesti copiilor ceva din copilăria noastră, vreo experiență deosebită pe care am trăit-o sau una similară cu ce se confruntă ei în prezent. Le putem citi sau povesti despre mersul la grădiniță sau la doctor, despre petrecerea vacanțelor, despre jocurile copilăriei noastre etc. Cu siguranță, cu fiecare poveste vor câștiga și ei puțină experiență de viață.

Poveștile au de asemenea și un rol terapeutic , ajutându-ne să gestionăm mai ușor anumite situații. Pentru copii este dificil să-și recunoască părțile negative, în sufletul lor se dă mereu o bătălie între bine și rău, sunt deseori bulversați și stă în firea lor să se învinovățească. Prin povești ei învață ca există și alte personaje care fac greșeli, iar faptul că binele învinge le încurajează latura pozitivă să preia controlul. Așadar poveștile ii ajută pe copii să facă față conflictelor interioare cu care aceștia se confruntă.

Deși este atât de important să le citim copiilor, nu întotdeauna putem face acest lucru. De exemplu în trafic, când ducem sau aducem copiii de la școală. Un compromis ar fi să le spunem o poveste inventată sau reală, iar câteodată să-i lăsăm să asculte poveștile pe telefonul mobil, pentru că tot suntem în era tehnologiei și nu avem cum să negăm asta. Ascultând și noi povestea, putem controla cât de cât situația, caci știm exact ce ascultă copilul și dacă povestea este potrivită vârstei lui.

Acestea fiind spuse, vă invităm așadar la citit! O mulțime de cărți cu povești veți găsi acum și pe site-ul nostru https://www.bestkids.ro/c-296-carti-de-povesti.aspx . Important este să vă faceți puțin timp zi de zi pentru ceea ce este cel mai important în viață, și anume copiii noștri.

More articles