Ce este minimalismul și cum îl putem aplica dacă avem copii

Ce este minimalismul și cum îl putem aplica dacă avem copii

Feb 04, 2020 Alina Diana

Ce este minimalismul?

Stilul minimalist a apărut în anii ‘60 , ca reacție la globalizare. Cuvântul „minimalism” este derivat din cuvântul „minimum” și înseamnă cantitatea cea mai mică necesară pentru ceva anume.

Curentul minimalist este un stil de viață axat pe simplitate. Minimalismul înseamnă o rearanjare a elementelor esențiale, pornind de la întrebarea: ce mă face fericit?

Dacă ar fi să definim traiul minimalist am spune că înseamnă să trăiești simplu, folosind doar lucruri care-ți sunt necesare, precum și să te înconjori de experiențe care-ți aduc o stare de fericire, eliminând în paralel pe cele care-ți creează emoții negative. Presupune o renunțare la tot ce nu ne este realmente necesar și util. Poate fi vorba de o golire a garderobei și renunțarea la hainele pe care nu le-am mai folosit de ani de zile, să facem cadou cărțile pe care le ținem în bibliotecă și nu le vom mai citi niciodată, să eliberăm spațiile de depozitare, precum garajul sau beciul, de lucruri care nu au mai fost folosite de cel puțin un an, dar și o curățenie în mediul virtual, printre mailuri sau chiar în cercul de prieteni. Astfel rămânem cu mai puțin, cu esențialul. Eliberându-ne de povara a ceea ce este în plus în viața noastră, vom câștiga timp și spațiu, iar asta ne va aduce o stare de fericire.

Cum să abordăm un stil de viață minimalist?

Dacă ne hotărâm să adoptăm un stil de viață minimalist trebuie să fim conștienți că avem nevoie de timp. Organizarea casei durează minim jumătate de an și renunțarea la obiecte se face progresiv.

Înainte de toate am putea începe cu o curățenie printre haine. O idee bună este de a goli toate dulapurile și de a strânge toate hainele la un loc. Astfel realizăm cât de multe haine avem. Analizând obiect cu obiect, descoperim de asemenea că nu avem nevoie de 50 de tricouri, 5-6 ar fi suficiente pentru un întreg sezon. Chiar dacă se uzează câteva dintre ele, ne putem cumpăra altele noi care ne plac, decât să păstrăm alte zeci de tricouri vechi, care nu ne mai face plăcere să le alegem de ani de zile. Așadar ar trebui să renunțăm la orice articol care nu ne creează o stare de bucurie cand îl vedem. O altă regulă ușor de urmat este „one in, one out”, adică dacă cumperi un articol de îmbrăcăminte nou, poți renunța la unul vechi. Ți-ai cumpărat o pereche nouă de pantaloni? Sigur ai în garderobă una veche, la care poți renunța. Nu acumula, ci reîmprospătează permanent spațiul în care locuiești.

După ce am terminat cu ordonarea hainelor, putem trece la bucătărie și la spațiile de depozitare. Vom descoperi de asemenea că acestea sunt încărcate cu o mulțime de obiecte inutile. Românii au o cultură a acumulării, la care au contribuit zeci de ani de sărăcie comunistă și deschiderea spre Occident la începutul anilor ’90. Remarcăm de asemenea și plăcerea românilor de a cheltui și de a face cumpărături, deoarece oamenii pot simți o stare de falsă fericire când au acumulat un lucru nou. Această fericire nu este însă de durată, cu atât mai mult cu cât ajungem în scurt timp să descoperim că obiectul cumpărat nu ne este util și sfârșește într-un colțișor sau într-un sertar. De asemenea avem obiceiul de a risipi mâncarea, cumpărând prea mult. Avem boala supermarketurilor și nu ne putem abține să cumpărăm doar strictul necesar. În țările dezvoltate, în care oamenii au experimentat destul societatea de consum, stilul de viață minimalist presupune câteva alegeri simple: să renunți la obiectele pe care nu le folosești sau care sunt în exces, să îți oferi timp pentru lucrurile și persoanele importante, să îți simplifici viața și mediul în care trăiești și să nu fii atât de legat de lucrurile materiale. Este foarte adevărată remarca consultantului financiar Dave Ramsey care spunea: „Cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie, cu bani pe care nu îi avem, pentru a impresiona oamenii de care nu ne place.”

Cu toții ne dorim obiecte de decor care transformă spațiul în care locuim într-un mediu securizant și ne creează o stare de bună dispoziție și căldură. Cu toate acestea, după un anumit prag, ele nu ne mai aduc bucurie, dimpotrivă, devin o povară pe care trebuie să o ocolim constant când ștergem praful.

Mulți dintre noi ne imaginăm că o să facem sport de acasă și ne cumpărăm diverse echipamente, precum bicicletă, bandă rulantă, greutăți etc. În realitate însă, foarte puțini se simt cu adevărat motivați ca să facă sport singuri, acasă. Un abonament la o sală la care te simți bine și mai socializezi cu prietenii poate fi mai motivant ca să te ții de sport pe o perioadă lungă și nici nu mai încărcăm casa cu obiecte inutile.

După ce terminăm cu casa, ar fi bine să ne punem problema daca e neaparată nevoie să facem chiar toate lucrurile pe care le facem în viața noastră, deoarece uneori ne aglomerăm cu prea multe activități. Și aceste activități ar trebui reduse la esențial, iar asta s-ar reflecta cu siguranță și în numărul obiectelor din casele noastre.

Apoi urmează și curățenia în spațiul virtual, care ne poate aduce foarte mult timp liber. Reducând feedurile la ce ne interesează cu adevărat și ne mai urmărind anumite persoane sau grupuri, reducem și timpul petrecut pe rețelele sociale. Așadar merită făcută o curățenie și pe Facebook, Instagram, Pinterest, etc. Să păstrăm doar persoanele și informațiile care ne crează bucurie și o stare de bine urmărindu-le. Să nu uităm că totul este în mâna noastră, noi decidem.

Ce vom obține adoptând un stil de viață minimalist?

Românii, în special tinerii care nu au trăit în perioada comunistă, au început să cocheteze cu ideea de minimalism, chiar dacă nu este încă foarte populară la noi în ţară, aşa cum se întâmplă peste hotare, în Japonia, SUA sau Marea Britanie.

Beneficiile acestui stil de viață sunt:

– vom avea o casă mai ordonată și mai puțin aglomerată
– vom petrece mai puțin timp făcând curățenie
– vom avea mai puține obiecte, unele lucruri folosite foarte rar meritând să fie închiriate și nu cumpărate
– vom economisi timp și bani, evitând astfel datoriile și creditele
– vom scadea impactul negativ asupra mediului, reducând consumul resurselor, alegând mersul pe jos sau cu bicicleta și reciclând hârtia, plasticul, sticla
– în timp vom obține o mai bună calitate a stilului de viață, deoarece mai puțin înseamnă mai mult
– diminuarea stresului

Cum aplicăm minimalismul când avem copii?

În primul rând trebuie să purtăm o discuție cu copilul, dacă acesta este la vârsta la care înțelege lucrurile și să-i explicăm că minimalismul nu înseamnă că suntem foarte săraci și că nu vom mai cumpăra niciodată nimic. Dimpotrivă, minimlismul este abordat chiar de persoane foarte bogate și de multe vedete. Casa cunoscutei Kim Kardashian este amenajată în stil minimalist, deși a costat 22 milioane de dolari.

Sloganul unui minimalist ar putea fi: decât mult și prost mai bine puțin și de calitate, sau calitate și nu cantitate. Decât să cumpărăm o mulțime de  mai jucării care ajung să sfârșească în cutii, mai bine luăm o jucărie mai scumpă, de calitate superioară și care are o utilitate îndelungată.

Să fim noi înșine un exemplu, deoarece copiii imită foarte mult adulții din jurul lor. Să fim ordonați și chibzuiți la cumpărături. Mergem într-un magazin când avem nevoie cu adevărat să cumpărăm ceva.

Sărbătorile nu sunt despre lucruri materiale, ci despre familie, dragoste, bunătate. Să învățăm copiii că este mai mare bucuria de a dărui decât cea de a primi. Asta nu înseamnă ca nu vor mai primi cadouri, dar să încercăm să le luăm ceea ce își doresc cu adevărat și vor folosi ulterior.

Parentingul minimalist înseamnă să te bucuri mai mult de viață, optimizând modul în care folosim efectiv timpul și petrecând mai puțin timp pentru luarea deciziilor de orice natură. Alegerile sunt mai ușoare când ai mai puține opțiuni. Dacă dispune de puține haine care se află la vedere, copilul va putea face alegeri mult mai ușoare.

Timpul și trăirile noastre sunt prea prețioase pentru a fi risipite cu lucruri care au o importanță limitată. Nu înseamnă să nu avem suficient, ci să ne dăm seama când este destul. Ceea ce este în plus în viețile noastre ne consumă timp și energie.

Să fii minimalist este o călătorie permanentă, mai întai exterioară apoi, inevitabil, interioară.

More articles